TARIM ORKAM SEN: “Krizin faturası işçiye çıkarılıyor”

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Eskişehir Şubesi, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Eskişehir İl Temsilciliği, Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAMSEN) Eskişehir İl Temsilciliği DSİ önünde Geçmişte Toplu İş Sözleşmelerinde yer alan giyim yardımlarının geri verilmesi için eylem gerçekleşti. TARIM ORKAM SEN Temsilcisi Gizem Tanrıkul Tunca eylemde açıklamalarda bulundu.
Sayıştay son kararında DSİ başta olmak üzere pek çok kurumda fiili olarak yapılan giyim yardımı ödemesinin haksız ve yanlış olduğu sonucuna vardığını belirten Tunca, Toplu İş Sözlemesi TİS’te yer aldığı şekliyle Koruyucu Giyim Yardımının nakdi değil, ayni olarak yapılması ve TİS hükümlerine uygun olarak ve yalnızca Teknik Hizmetler Sınıfına yapılması gerektiğine karar verildiğini kaydetti. Tunca, “Kararla birlikte bu paraların her bir memurdan faiziyle birlikte alınması yolu açılmakta ancak 60 gün içinde rücu edilemeyen alacakların tahsili gerçekleşmemektedir. Ayrıca kendi kusurlarından kaynaklanmayan bu ödemelerin kamu emekçilerinden tahsiline yerleşik içtihatlar ve mevzuat izin vermemektedir. KESK ve bağlı işkolları olarak bu hukuksuz rücuya yönelik her türlü girişimin karşısında olacağız ve çalışanların haklarını bugüne kadar olduğu gibi savunmaya devam edeceğiz. Bu adımla birlikte Uluslararası Anlaşmalar ve İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı nedeniyle TİS’de yer verilen Koruyucu Giyim Yardımını Memur Sen’in TİS’te kazanılmış hak gibi gösterdiği yetmezmiş gibi koruyucu giyim yardımının iktidar ve kurum yöneticileri ile birlikte keyfi olarak olarak verilmesinin bedeli kamu emekçilerine yüklenmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle giyim yardımı ödemelerinin TİS hükmünde imzası bulunan yandaş sendikalar ile Memur Sen yöneticilerinden ve Kurum Yöneticilerinden tahsili gerekmektedir. Konunun muhatabı kamu emekçileri değil, satış sözleşmelerinin altına imza atanlardır” dedi.
“Kurum Yöneticileri Mazeret Üretmeyi Bırakmalı”
Bir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin yakın zamanda yaşanacağını belirten Tunca, İktidara ve Yandaş Sendikalara düşen fiili olarak uygulanan ve yıllardır kazanılmış hak halini alan “Giyim Yardımının” tüm Kamu Çalışanlarını kapsayacak şekilde ve günümüz ekonomik şartlarını karşılayacak şekilde TİS’de yer almasını sağlamak zorunda olduğunu kaydetti. Tunca, “Ayrıca yine Yandaş ve Sarı Sendikaların üye kaybetmemek ve rant için mevcut TİS’de yer alan “Koruyucu Giyim Yardımını” hak eden Teknik Hizmetler Sınıfında olan personele ödenmesini engellemekten bir an önce vazgeçmesini, Kurum Yönetimlerinin kazanılmış Koruyucu Giyim Yardımı haklarını geciktirmeden ödemelerini talep ediyoruz. Kurum yöneticileri daha fazla mazeret üretmeyi bırakmalıdır. Koruyucu Giyim Yardımının sağlanamamasından kaynaklı hiçbir personel arazi şartlarında ve tehlikeli iş ve ortamlarda çalışmaya zorlanamaz. Aksi durumda yaşanacak her türlü iş kazasından Kurum İdareleri sorumlu olacaktır. Ek vergilerle, bütçenin bir türlü toparlayamadığını dahası her geçen gün daha da kötüleşen bütçe açığının TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına rağmen kapatılmadığını, ekonomik krizin faturasının işçiye kamu emekçilerine çıkarıldığını; sarayın ise şatafattan, lüksten vazgeçmediğini, halkın kaynaklarını emekçiler yerine sermayeye beşli çetelere peşkeş çekildiğini görmekteyiz. KESK olarak 4688 Sayılı Sendikalar Kanunun bir an önce değiştirilmesini talep ettiklerini ifade eden Tunca, “Grevli Gerçek Bir Toplu Pazarlık-Toplu İş Sözleşmesi, yoksulluk sınırının üzerinde ücret, güvenceli istihdam, güvenli gelecek,demokratik, adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, temel gelir güvencesi istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi