"Tren Gar'ının yeri mutlaka değişmeli"

“Tren Gar’ının yeri mutlaka değişmeli”
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Demiryolu Hattının Yeraltına Alınması Projesi kapsamında Gar binasının yeniden yapılması gerekeceğini belirterek, "Proje kapsamında demiryolu hattı yer altına alındığında...

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Demiryolu Hattının Yeraltına Alınması Projesi kapsamında Gar binasının yeniden yapılması gerekeceğini belirterek, "Proje kapsamında demiryolu hattı yer altına alındığında doğal olarak Gar binasında da değişiklik yapılacak. Var olan projede, yeni gar binasının mevcut alandaki ambarlar kısmında yeraltına yapılacağı görülüyor. Ancak bunun, şehrin geleceği açısından bir çok sakıncası var. Bunlar göz önüne alındığında yeni gar binasının, tren yolunun yeraltına girmeden önceki bir alana yapılması gerekir" dedi.
Önümüzdeki yıllarda İstanbul hızlı tren hattının da bitirilmesiyle Eskişehir garındaki yoğunluğun çok daha artacağını kaydeden Büyükerşen, "yeni gar binası mevcut alana çok yakın olan ambarlar kısmında yeraltına alınması hem maliyet açısından, hem de yolcular açısından sıkıntı yaratacaktır. Yer altı suyunun yüzeye yakın olması inşaat aşamasında büyük zorluk çıkartacak, maliyeti de arttıracaktır. Ayrıca, yoğunluğun artmasıyla Tren Garının şehirle tek bağlantısını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk Caddesi'ndeki yoğunluk da çok fazla artacaktır. Bu bölgede yeni yol açma şansımız yok. Ancak gar binasının Şeker Fabrikasına yakın bir alanda yapılması halinde burası hem otobüs terminaline çok yakınlaşacak hem de buraya götürülecek tramvay hattı nedeniyle ulaşım çok daha rahatlayacaktır" dedi. Konuyu, yaklaşık bir yıl önce o dönem Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan'a şehir haritası üzerinde detaylı olarak anlattığını ve o dönemde Unakıtan'ın da bu görüşe destek verdiğini anlatan Büyükerşen şunları söyledi: "Ancak o günden sonra bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadı, ya da bize iletilmedi, bizden herhangi bir görüş istenmedi. Oysa, kentin geleceğine yönelik planları yapan, kenti en iyi tanıyan o ilin yerel yönetimleridir. Devlet Demir Yolları, Karayolları gibi kurumlar bir şehirde proje yaparken mutlaka yerel yönetimlerle işbirliği içinde olmalılar. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki, DDY de, Karayolları da bize hiçbir danışmıyorlar, hatta başlayacakları çalışma hakkında bilgi verme gereği bile duymuyorlar. Bu projede de aynı sıkıntının yaşanması muhtemel gibi görünüyor. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Demir Yolları bu önerimizi ciddiyetle incelemelidir. Eskişehir açısından son derece önemlidir. Hatlar yeraltına alınınca şimdiki gar binasının olduğu alanda büyük bir değişim yaşanacak. Bu değişimin kentin çıkarına olması, ayrıca Eskişehir'e gelen giden yolcuların rahatı için bu öneri dikkate alınmalıdır. Yeni gar binası bizim önerdiğimiz alana yapılırsa, hem maliyet çok daha düşük olacak, hem de biz burada otobüs terminali ile yeni gar arasında tramvay hattını uzatarak, ulaşımı son derece rahatlatacağız. Biliyorsunuz, şimdi bir takım zorunlu nedenlerle Bursa otobüsleri mevcut gar binasının önünde bekliyor. Bizim projemiz dikkate alınırsa hem şehir hem de yolcular açısından çok büyük bir rahatlama yaşanacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.