TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABE, ORTAK LİSAN VE ORTAK TELAFFUZDA BULUŞMALI

TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABE, ORTAK LİSAN VE ORTAK TELAFFUZDA BULUŞMALI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi TEKAM’ın araştırmacılarından elektronik mühendisi Ergün Çetin, Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür başkenti olması ile ilgili olarak bazı önerilerde bulundu....

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi TEKAM'ın araştırmacılarından elektronik mühendisi Ergün Çetin, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür başkenti olması ile ilgili olarak bazı önerilerde bulundu. Ergün çetin, " Farklı alfabeler kullanan birbirini anlamakta zorlanan Türk devletlerinin bu sorunu aşması için Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri bir fırsata dönüştürülmeli, ortak alfabe ortak lisan ve ortak telaffuzda buluşmalıdır bu sayede Türk dili zenginleşecektir" diye konuştu.
Kültür başkenti etkinliklerinin birkaç folklor gösterisi, müzik dinletisi, tiyatro, sergi, konferans ve gezilerle geçiştirmenin, belki katılımcılara hoşça vakit geçirteceğini, ancak sabun köpüğü etkisinden öte bir etki bırakmayacağını ifade eden Ergün çetin, bu konudaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Sadece eğlenceye yönelik Kültür Başkenti etkinliklerinin kültürel gelişime katkısı muamma olacaktır. Ayrıca sadece ticari beklentiye dönüştürülen bir etkinliğin sonuçları yıllarca telafi edilemeyecek anti propagandaya vesile olabilir. Etkinlik rezilde vezirde edebilir, her şey planlama organizasyon ve hedeflerle ilintilidir.
Kültür Başkenti seçilmek bir kent ve ülkesi için elbette onurdur. Ancak bu onura ne kadar layık olduğunu hak kazandığını göstermek için de fırsattır. Umuyor ve ümit ediyorum ki Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri bir fırsata dönüşecek Türk Dünyasına lokomotif etki yapacaktır.
Türk nüfusu dünya üzerinde geniş bir coğrafyaya yayılmış ve çok sayıda devleti olmasına rağmen dil ve kültürel farklılıklar önemli handikap oluşturmuştur. Dil birliği ortak kültürümüzün gelişmesinde pozitif etkide bulunmakta ancak farklı alfabe telaffuz farklılıkları nedeniyle de anlaşılmamakta negatif etkide bulunmaktadır. Farklı alfabeler kullanan birbirini anlamakta zorlanan Türk devletlerinin bu sorunu aşması için Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri bir fırsata dönüştürülmeli, ortak alfabe ortak lisan ve ortak telaffuzda buluşmalıdır bu sayede Türk dili zenginleşecektir. Türk dilinin dünya ölçeğinde bilim dili olarak kabul edilmesinin de önünü açacak bu zenginlik Türk dünyasının bilimsel gelişimine de önemli katkı sağlayacaktır.
Bir yıl sürecek uzun soluklu birçok etkinliği kapsayacak bir organizasyon ancak profesyonel bir ekiple yürütülebilir. Aksi halde mutlaka koordinasyon hataları ortaya çıkacak beraberinde birçok eleştiriye ve hoşnutsuzluğa neden olacaktır. Bu nedenle organizasyonları üstlenecek profesyonel bir örgüt seçilmeli program bu örgütle birlikte hazırlanmalı ve paydaşlara duyurulmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.