Ülke ve kentiniz için bu fırsatı kaçırmayın

Ülke ve kentiniz için bu fırsatı kaçırmayın
Vergi Dairesi Başkanı Fethi Aygün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu görüşleri gündeme getirdi:"Gerçek veya tüzel kişiler tarafından, 01/06/2009 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurtdışında bulunan; para, altın,...

Vergi Dairesi Başkanı Fethi Aygün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu görüşleri gündeme getirdi:
"Gerçek veya tüzel kişiler tarafından, 01/06/2009 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurtdışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, 31 Aralık 2009 Perşembe günü mesai bitimine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirmeleri veya vergi dairelerine beyan etmeleri gerekmektedir.
Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak 01/06/2009 tarihi itibariyle kanuni defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31 Aralık 2009 Perşembe günü mesai bitimine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle vergi dairelerine beyan etmeleri gerekiyor.
Vergi dairelerine, yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları için beyan edilen varlıkların değeri üzerinden % 2, Türkiye'de bulunan ancak 01/06/2009 tarihi itibariyle kanuni defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları için beyan edilen varlıkların değeri üzerinden % 5 oranında vergi tarh edilecek olup bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir. Bu kapsamda, Aralık ayında beyanda bulunanlar vergilerini (31 Ocak 2010 Pazar gününe denk geldiği için) 01 Şubat 2009 pazartesi akşamına kadar ödeyeceklerdir.
Bildirim veya beyana konu edilen varlıklar nedeniyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.
Bildirim veya beyan dışındaki herhangi bir nedenle 19 Haziran 2009 tarihinden sonra, 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde, bu incelemeler sonucu, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farklarından, Kanun kapsamında bildirilen veya beyan edilen tutarlar mahsup edilecektir.
10 Temmuz 2009-31 Aralık 2009 tarihleri arasında yapılan bildirim veya beyanlar nedeniyle tahakkuk eden verginin vadesinde ödenmesi gerekmektedir.
Kanun kapsamında bildirilen veya beyan edilen taşınmazlar dışındaki yurt dışı varlıkların 01/06/2009 tarihinden itibaren yurtdışında bulunduğu, sahip olduğuna ilişkin kanaat verici belge ile tevsik edilmesi, bildirim veya beyan tarihinden itibaren 1 ay içinde Türkiye'ye getirilmesi ya da Türkiye'deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekmektedir.
Kanun kapsamındaki taşınmazlar dışındaki yurt içi varlıkların, öncelikle banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılarak 6 ay içinde sermayeye ilave edilmesi ve yasal defter kayıtlarına intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Mükelleflerimize ve vatandaşlarımıza önerimiz; yurtdışında ve yurt içinde bulunan varlıklarını beyan ederek hem vergisel avantajlardan yararlanmaları ve hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalarıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.