“Yardımcı Hizmetler Sınıfı 657’nin üvey evlatları değildir”

“Yardımcı Hizmetler Sınıfı 657’nin üvey evlatları değildir”
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin sorunlarını ‘eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı’ çerçevesinde değerlendirilip kaldırılması ve çalışanların haklarının iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı. Demirkol, yaptığı açıklamada bu uygulamanın çağdışı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini belirterek, emekçilerin haklarının savunucusu olacaklarını vurguladı.

“Zorbalığa, baskıya maruz bırakılan emekçiler”

Demirkol, Yardımcı Hizmetler Sınıfı uygulamasının 1965 yılındaki şartlara göre tanımlandığını ancak aradan geçen 60 yılda mevzuatın güncellenmediğini söyledi. Demirkol, “1965 yılı şartlarına göre tanımlanan, aradan 60 yıl geçmesine rağmen; mevzuatı bir türlü güncellenmeyen sayıları 160 bini bulan ‘Yardımcı Hizmetler Sınıfı’ kapsamı artık anlamını yitirmiştir. Görev tanımları sağlıksız, kariyer olanakları kısıtlı, bir yandan ağır fiziksel işlerle uğraşan, diğer yandan her türlü angarya işler yüklenen, tüm bunların yanında her geçen gün üzerlerine yüklenen iş yükünün artması yetmezmiş gibi, her türlü zorluğa, zorbalığa ve psikolojik baskıya maruz bırakılan emekçiler; yalnızlık, dışlanmışlık hissi gibi sebeplerle çalışma verimleri düşmekte, kamu hizmetlerinin işleyiş kalitesi bozulmaktadır” dedi.

“Yardımcı Hizmetler Sınıfı 657’nin üvey evlatları değildir”

Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının sistematik olarak mobbinge ve hak ihlallerine maruz bırakıldığını belirten Demirkol, “Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri 657’nin üvey evlatları değildir. Siyasi partilerin hemen hemen her seçim öncesi vaatleri arasında yer alan Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması ile ilgili verdikleri sözler seçim sonrası unutulmakta ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçileri kaderlerine terk edilmektedir. Yardımcı Hizmetler Sınıfı emekçilerinin tüm bu sorunlarının yanında görevde yükselme sınavına, çalışma yıl şartı getirilerek mağduriyetleri katlanmış, sınav düzenli olarak yapılmamış, kriterlere uyulmamış ve üvey evlat muamelesi uygulanan emekçilerin görevde yükselmeleri engellenmiş, sınavların; iki yılda bir, on yılda bir, yirmi yılda bir, bazen de hiç yapılmamış olması eşitlik ilkesini bozmuş ve olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olmuştur” diye vurguladı.

“Genel idari hizmetler sınıfına geçiş sağlanmalı”

Eğitim Sen olarak, Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçiş yapmalarının önünün açılması gerektiğini savunduklarını belirten Demirkol, “Geçmiş dönemlerde 3713 sayılı kanun ve 2828 sayılı Kanun uyarınca istihdam edilen hizmetli unvanındaki emekçilerin memur statüsüyle Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçiş olanağı sağlanmış iken, Anayasanın 10. Maddesiyle de korunma altına alınmış olan ‘eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı’ çerçevesinde ‘Yardımcı Hizmetler Sınıfına’ dahil olan tüm kamu emekçilerinin de gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçişlerinin önü açılmalıdır” sözleriyle ifade etti.

Etiketler :