"Yaşanan ölümlere bir an evvel dur demeli"

"Yaşanan ölümlere bir an evvel dur demeli"
Veganesk, 2 Ağustos 2024'te yürürlüğe giren 7527 sayılı yasayı "katliam yasası" olarak nitelendirerek sert bir şekilde eleştirdi.

Hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları, 2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren 7527 sayılı yasa nedeniyle tepkilerini sürdürüyor. Kanatlı AVM önünde bir araya gelen Veganesk üyeleri adına basın açıklaması yapan Sümeyye Terzioğlu, yasayı sert bir dille eleştirerek, "Bu yasa, hayvanların yaşam hakkını, özgürlüklerini ve çevre hakkını ihlal etmektedir" dedi.

“ÖLÜM KAMPLARININ YASAL YOLU AÇILMIŞTIR”

Terzioğlu yaptığı açıklamada, “Konunun uzmanları ve Sivil Toplum Kuruluşları dinlenmeksizin, dinlenen bazı uzmanların ise görüşleri ve uyarıları dikkate alınmaksızın acele bir şekilde hayvanların yaşam hakkı ve özgürlüklerini, çevre hakkını ve Anayasa'nın birçok hükmünü ihlal eden bir kanun çıkarılmıştır. Çeşitli algı operasyonları ve nefret politikaları ile köpekler düşman ilan edilmiş ve yıllardır var olan birlikte yaşam kültürümüz yok sayılarak hayvanların hak ve özgürlüklerini ihlal eden katliam yasası yürürlüğe girmiştir. Yıllarca görevini yapmayan, sokakta yaşayan hayvanların rehabilitasyonuna, kısırlaştırılmasına, aşılatılmasına harcanması gereken bütçeyi başka yerlere harcayan belediyeler, bu durumu denetlemeyen kurumlar ve kamu görevlileri yüzünden bugün, sokakta yaşayan hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesinin, ölüm kampı olan barınaklara hapsedilmesinin yasal yolu açılmıştır" ifadelerini kullandı.

Terzioğlu, "7527 sayılı Kanunla getirilen değişiklikler Anayasanın 2. Maddesi ile güvence altına alınan hukuk devletinin temel unsurlarından belirlilik ilkesine; ayrıca suçta ve cezada kanunilik ve cezaların şahsiliği ilkelerine aykırıdır. Kanun, keyfi ve denetimi mümkün olmayan uygulamalara sebebiyet vermesi yönüyle Anayasa ile güvence altına alınan hukuki öngörülebilirlik kuralını da ihlal etmektedir” diye konuştu.

Terzioğlu, "Hayvanları Koruma Kanunu" denilmesine rağmen; kanunun adına, amacına, koruduğu değer ve menfaatlere açıkça aykırı olan bu yasa derhal iptal edilmeli, Anayasa Mahkemesi hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirerek yaşanan ölümlere bir an evvel dur demelidir. Mahkemenizin daha önce ifade ettiği üzere; hayvanlar varlıkları itibarıyla sağlıklı ve dengeli bir çevrenin unsurlarındandır. Yıllardır hayvanların korunması için gönüllü olarak mücadele eden yerel hayvan koruma görevlilerinin engellenmesi de, temel bir insan hakkı olan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını açıkça ihlal etmektedir. Yapılan değişiklikle hayvanların üretim, satış ve ticareti yasaklanmamış ve değişiklik öncesi kanunun yetersiz kaldığı ifade edilmiştir. Bir kanunun yetersiz olduğunu söyleyebilmek için hiç şüphesiz öncelikle o kanunun uygulanmış olması gerekmektedir. Eğer hem hayvanlar hem de insanlar için doğru olanı yapmak istiyorsanız hayvanların aşılanıp, kısırlaştırılıp yerinde yaşatılmasını öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine geri dönün ve bu sefer bu maddeyi uygulatın" sözleriyle kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :