“Zincir marketlerde denetim artmalı”

Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye’den gelen gıda ürünlerinde zirai kalıntı ve ilaç tespit edilmesi nedeniyle ihraç edilen ürünlerin geri gönderildiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu ürünlerin Türkiye’de iç piyasaya sürüldüğü iddialarını yalanladı ve gönderilen ürünlerin sınırda imha edildiğini belirtti. Ancak sektör temsilcileri ve kamuoyunda şüpheler devam ediyor.
“AKLIMIZDA BİR SÜRÜ SORU İŞARETİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, yurt dışından geri dönen gıda ürünlerinin sınırlarda imha edildiğini ifade ederken, bu uygulama hakkında şüphelerini dile getiren Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen ise konuyla ilgili olarak, “Yurtdışından geri dönen Türk ürünleri bizim de aklımızda bir sürü soru işareti bıraktı elbette. Bu gıda ürünleri yurtdışından dönünce nerede kullanılıyor, nerede imha ediliyor, bununla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Şüphelerimiz yok değil. Ancak biz ürünlerimizi halden temin ediyoruz. Pazarlardan temin ediyoruz. Ürünlerin parlak dış görünüşünden, günlük tazeliğine kadar dikkat edip inceliyoruz genelde ama maalesef böyle bir ölçme, denetlenme imkanımız olmadığından dolayı, bize ne sunulursa biz de onu halka sunmaya çalışıyoruz” diye açıkladı.
Lokantalarında kullandıkları ürünlerde taze ve diri olanları sunmaları gerektiğini vurgulayan Bilen, “Alakart servisli lokantalarda ürün görselliği çok önemli. Ona göre lokantalarımızda incelememiz artıyor ve kendimizce müşterinin önüne sunulmadan dikkat ediyoruz. Restoranlarda genelde iyi bir ürün sergilememiz, vatandaşın albenisini almamız çok önemli biz de. Dolayısıyla kötü ürün kullanmak söz konusu değil” dedi. Bilen, “Biz her ne kadar iyi ürün sunmamız gerekiyor desek de, bazı marketler ne yazık ki bahsettiğimiz kötü ürünleri piyasaya sunuyor. Günü geçmeye yaklaşmış veya geçmiş, canlılığını yitirmiş ürünleri yarı fiyatının altında ürünler olarak satıyorlar. Biz asla onları kullanamayız. Denetimleri kendi işletmemizde sağlayamasak da buna dikkat etmek zorundayız” diye uyarıda bulundu.
“YEREL ÜRETİCİYE TEŞVİK VAR AMA NE KADAR DENETİMLİ”
Bahar Bilen, hallerde denetimlerin yapıldığını ancak pazar yerlerinde satılan ürünlerin yeterince denetlenip denetlenmediği konusunda belirsizlik yaşandığını ifade ederek, “Hallerde mutlaka denetim oluyordur ama bir de hale girmeden üreticiden direkt açık pazarda satılan ürünler var. Dolayısıyla onlar ne kadar denetleniyor? Üzerinde ne kadar tarım ilacı kullanıyorlar? Üretim aşamasında nasıl bir denetimden geçtiğinin bilincinde değiliz. Burada yerel çiftçilere, yerel üreticilere teşvik edici çalışmalarla pazarlarda yerler açılıyor. Onlar ne kadar denetleniyor, bilmiyoruz. Yine de destek amaçlı bir paylaşımla oradan tercih edip alıyoruz. Yine de aklımızda soru işareti kalıyor. Bugün yurtdışından dönen ürünleri Tarım Bakanlığı teşhir etmeli, imha edilen ürünleri şeffaflıkla bilgilendirmeli ve vatandaşın bu konuda sorularını cevaplayıp bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Bilen, şüpheli gıdaların sektör üzerindeki ekonomik etkisini değerlendirerek, “Bu durumun mali açıdan direkt olarak bizim sektörümüz etkilemiyor. Piyasa spekülatörleri var. Piyasanın durumunu onlar belirliyor. Arz talep üzerinden etkilenen bir sektör. Ara sıra pazara girmeden dışarıda satanlar varsa bu ucuz satış üzerinden etkileyebilir ancak bunun dışında sektörü et ve süt gibi gıda piyasasında borsalar var. O borsalar belirliyor fiyatları. Bir de zincir marketler genelde belirliyor fiyat yönünü. Pazarlar bir nebze daha ucuz oluyor. Zincir marketler piyasasında ürün ucuz olsa bile toptan satışlar sebebiyle olduğunu, denetimlerin daha sık yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi