Ziraat mühendisleri istihdam sorunu yaşıyor

Ziraat mühendisleri istihdam sorunu yaşıyor
Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, meslektaşlarının yıllardan beri süre gelen sıkıntılarına dikkat çekti.

Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, meslektaşlarının yaşadığı sorunları dile getirdi. Güder, en önemli iki sorunun nitelikli fakülteler ve istihdam olduğunu söyledi.

Türkiye’de her yıl 43 Ziraat Fakültesi’nden yaklaşık 5 bin öğrencinin mezun olduğunu aktaran Güder, “Yaklaşık 30-35 bin Ziraat Mühendisi iş arıyor. İşi olanların da büyük kısmı, aldığı eğitimin dışındaki mesleklerde çalışmak zorunda kalıyor” diyerek açılan Ziraat Fakültelerinin kalitesine de değindi.

“LİSANS EĞİTİMİMİZİN İÇİ BOŞ”

“Ziraat Fakülteleri açılırken, ülkenin ve bulundukları bölgenin ihtiyaçları dikkate alınarak, kadro, alt yapı, üst yapı, uygulama alanları tam donanımlı olması sağlanmalıdır” diyen Güder, “Bu gibi özelliklere sahip olmayan fakültelere yeni öğrenci alınmamalı ve bu kurumlar araştırma kuruluşlarına dönüştürülmelidir. Lisans eğitimimizin içi boş. Biz fakülte açmak için açıyoruz. Araziye çıkamıyorsan sen mühendis olamazsın” diye konuştu.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ İSTİHDAM SORUNU YAŞIYOR

Özel sektörün mezun öğrencilerin çok az kısmını istihdam ettiğini, devletin ise yeterli sayıda Ziraat Mühendisi alımı gerçekleştirmediğini söyleyen Güder, “Ziraat Mühendisleri pek çok bakımdan mağdur olmaktadır. Yakın zamanda; Tarım ve Orman Bakanlığı 7 bin 158 personel alımı yapacağını duyurmuş, bu rakamın sadece 982 tanesinin meslektaşımız olacağı açıklanmıştır. Bu rakam ülke tarımımızın kalkınması adına yetersizdir” ifadelerini kullandı.

“YEKİLİLER GEREKENİ YAPMALI”

Yaşanan diğer sorunları sıralayan Güder, mesleki saygınlık ve itibarsızlaştırmanın da her geçen gün arttığını ifade etti. Güder, yetkili makamların Ziraat Mühendislerinin görev tanımlarını, özlük haklarını, ücret politikalarını belirlerken, stratejik ve hayati sektör mensupları olduklarını göz önünde bulundurarak gerekeni yapmaları gerektiğini vurguladı.

Aynı zamanda Ziraat Mühendislerinin asgari ücret ile çalışmak zorunda bırakıldığının altını çizen Güder, “Tüm bu yaşanan sorunların kökeni, geçmiş yıllardaki yanlış tarım, gıda, eğitim ve istihdam politikalarına dayanmaktadır” dedi.

Etiketler :