Ziraat Mühendisleri Odası'ndan yeni kütüphane

Ziraat Mühendisleri Odası'ndan yeni kütüphane
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, üyelerine özel yeni kütüphanesini hizmete sundu. Açılışta konuşan Şube Başkanı Selma Güder, kütüphanenin tarım bilimine katkı sağlayacağını belirtti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Eskişehir Şubesi, meslektaşlarına önemli bir hizmet sunarak yeni kütüphanesini açtı. Açılış töreninde konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, kütüphanenin amacını ve bu projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu dile getirdi. Güder, konuşmasında, “TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu olarak; Ziraat Kütüphanemizi üyelerimizin hizmetine sunuyoruz. Amacımız; mesleğimize ilişkin bilgi kaynaklarını muhafaza etme, eğitim, araştırma ve boş zamanlarını değerlendirme bakımından meslektaşlarımızın şubemizde Tarım bilimine ilişkin paylaşımda bulunmalarını sağlamaktır” dedi.

ÇİFTÇİ EL KİTABI OLDUĞU GÖRÜLDÜ”

Güder, tarımın tarihçesine değinerek Mezopotamya'dan günümüze uzanan zengin geçmişini aktardı:

“Tarıma ait ilk bulgunun tarihçesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Anadolu’da doğan Fırat ve Dicle nehirleri Basra Körfezi’ne dökülmeden önce, geçtikleri yerler olan Mezopotamya’yı verimli hale getirir. İşte bu iki nehrin aktığı bölgeyi Sümerler kendilerine yurt edinirler. Sümerler, bu bölgede iki nehrin arasında çeşitli sulama kanalları yaparak, bölgeyi tarıma uygun hale getirirler. Sümerlerin bir kültür merkezi olan Nippur’da, 1949-1950 yılları arasında Şikago Üniversitesi ile Pensilvanya Üniversite müzesi ortak bir kazı yaptılar. Yapılan bu kazılarda 7,5 x 11,5 cm boyutlarında bir tablet bulundu. Bu tablet okunduğunda bunun bir ‘Çiftçi El kitabı’ olduğu görüldü. MÖ 1700’lerde Sümerler tarafından yazılmış olan bu kitap; ‘Bir zamanlar bir çiftçi oğluna öğütler verdi’ cümlesiyle başlar. Satırlar, suyun tarlada çok yükselmemesine dikkat edilmesi, ıslak toprağın korunması için hayvanların girmesinin önlenmesi, tarlanın yaban otlarından temizlenmesi ve etrafının çitle çevrilmesi önerileri ile devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Osmanlı dönemindeki tarımsal eğitime de değinen Güder, “Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk açılmış olan Halkalı Ziraat Mekteb-i Âlîsi, sonra Bursa ve Selanik Hamidiye Ziraat Ameliyat Mektebi ile birlikte ülkedeki ziraî eğitimin temel kurumlarından biri olmuştur. Bu okulların bünyelerinde, birer kütüphane kurulmuştur. Halkalı ve Bursa ilk kurulan mekteplerden olması ve günümüze kadar devam etmesi nedeniyle önemlidirler. Kütüphanelerinde mevcut olan kaynaklar ise çok kıymetli mesleki ve genel konularda yazılmış kitapları içermektedir” ifadeleriyle açıkladı. Yönetim Kurulu adına kütüphanenin açılışına katılanlara teşekkür eden Güder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü hatırlatarak, “Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirisini yapamazdım” diye ekledi.