Eylül ayında Eskişehir’in Vişnelik Mahallesi’nde bulunan Melahat Ünügür Ortaokulu önünde kayıt paralarını protesto eden Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) üyelerine kabahatler kanunu üzerinden 3 bin 700 lira para cezası kesildiği öğrenildi. Para cezasına tepki gösteren THTM üyeleri Eskişehir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Mehmet Ali Ata, hem para cezalarına itiraz edeceklerini hem de kayıt parası almakla anılan tüm okullara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
“Para cezalarıyla yıldırılmak isteniyor”
THTM Eskişehir Temsilciliği adına açıklama yapan avukat Mehmet Ali Ata, “Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, kayıt dönemi başlamadan hemen önce devlet kurumlarında okullarda "bağış" adı altında "kayıt parası" alınmamasını aklınızdan bile geçirmeyin diyerek uyarıda bulunmuştu. Buna rağmen kayıt dönemi içerisinde Eskişehir'de yaşayan yurttaşlardan gelen yoğun şikayet ve ihbarlar üzerine kayıt paralarının istendiği anlaşılmış ve Eskişehir Halk Temsilcileri meclisi Öğretmen İnisiyatifleri öncülüğünde hareket geçmişti. Bu kapsamda Melahat Ünügür Ortaokulu önünde "Ne Kadar Para O kadar Eğitim Anlayışını" kabul edilemez olduğunu haykıran bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Bunun üzerine, açıkça suç işleyen okul idareleri hakkında işlem yapılması gerekirken çocukların eğitim hakkını savunan biz Eskişehir Halk Temsilcileri Meclisinden arkadaşlarımız haksız ve hukuksuz bir şekilde idari para cezalarıyla yıldırılmak istenmiştir” şeklinde konuştu.
“Parasız eğitim hakkı Anayasa ile güvence altına alındı”
Parasız eğitim hakkının Anayasa ile güvence altına alındığına dikkat çeken Ata, “Her alanda olduğu gibi eğitim sisteminde de kuralsızlık hâkim kılınmış; "kimsesizlerin kimsesi" olan Cumhuriyet yıkılarak eğitim tamamen piyasa koşullarına bırakılmış ve tarikatların at koşturduğu bir alan haline getirilmiştir. AKP iktidarının politikalarıyla özel okulların oranı her beş okuldan birine çıkarılırken, devlet okulları kaderine terk edilmiş; "bağış" adı altında istenen fahiş kayıt ücretleriyle "ne kadar para, o kadar eğitim" anlayışı egemen kılınmıştır. Geçtiğimiz günlerde THTM Öğretmen İnisiyatifleri öncülüğünde veli ve öğretmenler tarafından gerçekleşen eylemlere ilişkin yerel ve ulusal haber sitelerinin paylaşımları üzerine büyük bir destek ve aynı durumdan şikayetler dile getirildi. Halk açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verirken, devlet okullarında temizlik ve güvenlik gibi en temel insani ihtiyaçlar dahi paraya bağlanmış, eğitim ticari bir mal haline getirilmiştir. Anayasa ile parasız eğitim güvence altına alınmışken, adresin tutması ya da tutmaması bahanesine sığınılarak kimseden para istenemez, parasız eğitim hakkına zarar verilemez” dedi.
Kayıt parası alan okullar hakkında suç duyurusu
Suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Ata, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kural tanımaz bu davranışların irtikap (TCK m. 250) ve görevi kötüye kullanma (TCK m. 257) gibi suçlardan işlem görebileceği gibi, ilgili idareler tarafından da disiplin süreçleri başlatılabilir. Özellikle, gündeme yansıyan okullarla ilgili re’sen araştırmalar yapılmalı ve bu sorun tüm yönleriyle aydınlatılmalıdır. İdari olarak gerekli başvuruları gerçekleştirdik, bugün para cezalarına itiraz ederken aynı zamanda da gerçek sorumlular hakkında, suç duyurusunda bulunacağız. Bugün Eskişehir Adliyesinde hem arkadaşlarımız hakkında uygulanan idari para cezalarına itiraz edecek hem de adı kayıt parası almakla anılan tüm okullara ilişkin suç duyurusunda bulunacağız.”




