Eskişehir'in gözbebeği Çibörek'in tarihi

Eskişehir'in gözbebeği Çibörek'in tarihi
Eskişehir'in vazgeçilmez lezzetlerinden çibörek, Eskişehir mutfağında önemli bir yer temsil ediyor. İşte, Çibörek'in tarihi, Çibörek'in ortaya çıkışı ve diğer isimleri.

Çibörek veya Yarımca; geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir ve kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılır.

Çibörek, Kırım Tatarları arasında Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Türkiye Türkçesi'nde ise yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olarak bilinir, ancak bu yemek çiğ köfte gibi çiğ et içermez. Tam tersine, et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin aksine) pişirilmeden konulur.

Yarımca ise Trakya mutfağının sevilen bir hamur işidir ve yarım ay şeklinde katlanmasıyla bu isim verilir.

Böreğin adıyla ilgili çeşitli görüşler vardır. Bir görüş, "Şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden kaynaklandığını öne sürerken, diğer bir görüş ise Kıpçak lehçesinde "şı" ve "çi" kelimelerinin lezzetli anlamına geldiğini iddia eder. Buna göre, çibörek, "lezzetli börek" anlamına gelir.

1860 Kırım Savaşı'nın etkisiyle, göçmen Tatarlar tarafından Anadolu'ya getirilmiştir. Bu göçün önemli bir kısmını Eskişehir mutfağı benimsemiştir.

Eskişehir Çiğböreği (Çibörek), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.