Türkiye'ye örnek olacak proje Eskişehir'de konuşuldu

Pandemi döneminde müzisyenlerin yaşadığı zorluklar göz önünde bulundurarak bakanlık tarafından kurulan ‘Müzisyenler Meslek Birliği’nin ülkemizde tüm müzik emekçilerinin haklarını savunduklarını dile getiren Birlik Başkanı Mustafa Demir, pandemiden sonra tüm müzisyenlerin telif geliri elde etmesinin önünü açtıklarını ifade ederek müzisyenlerin ve ses sanatçılarının yıllardır çözemediği hak paylaşım oranın belirlemede büyük yol kat edeceklerini aktardı.
Meslek temsilcileri, üniversite temsilcileri, bakanlık temsilcileri ve Türkiye'nin fikri mülkiyet ana bilim dal başkanlarının oluşturduğu araştırma Komisyonu, Eskişehir ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda 2 Günlük çalıştayın ‘Fikri Mülkiyet ve Müzik Telif Hakkı’ konusunda 45 bin müzisyen ve ses sanatçılarını kapsayacak sonuçlar aktarıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen projenin paydaşları arasında Osmangazi Üniversitesi, Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Müzik Federasyonu (MÜZFED) ve belirli üniversitelerin öğretim üyeleri yer alıyor.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE
Birlik Başkanı Demir, gerçekleştirdikleri projenin Türkiye’ye örnek bir proje olduğunu söyleyerek, “Fikri mülkiyet konusu; telif hakkı kazancı; sadece bir mesleği bir sözü yazmakla değil, bir enstrümanı çalmakla da söylemekle de olur. Fikri mülkiyet hakkına Türkiye olarak alışacağız ve bu konuyu çözeceğiz. Ülkemizin buna çok ihtiyacı vardı. Bakanlığımız bu açığımızı kapattı. Bundan sonraki süreçte de meslektaşlarımızın menfaatleri ve kanunlar çerçevesinde üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Eskişehir’de yapmamızın ayrı bir yeri oldu. Eskişehir farklı bir kültür” diye konuştu.
DAHA ADİL BİR DAĞITIM İSTEĞİ
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Arzu Oğuz, gerçekleştirdikleri çalıştay hakkında şu bilgileri verdi:
“Hak sahipliğinden doğan telif kazancının ses ve enstrüman icracısı arasında hakkaniyetli bir şekilde paylaştırılması önem arz eder. Meslek birlikleri de üyeleri arasında telif kazancının nasıl paylaştırılacağını belirleme yetkisine sahiptir. Araştırma komisyonumuz, telif bedeli dağıtım ilkelerini belirleme konusunda ve meslek birliklerine yol göstermesi amacıyla uygulama örneklerini bir araya getirerek derledi. Bu konu, hem sanatçılarını koruma hem de telif hakkı bedellerinin dağıtım süreçlerini daha adil bir biçime getirme konusunda büyük önem taşıyor.”