
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)
ESKİŞEHİRSPOR YOK OLMASIN...
Bilindiği üzere ESKİŞEHİRSPORUMUZ ; daha önce oynayıp kulüpten ayrılmış eski futbolculara olan borçlarını ödeyemediği ve bu futbolculardan bazılarının gerekli onayı vermediği gerekçeleri ile 31 08. 2018 tarihinde sona eren 1. Transfer Tescil Döneminde “ KULüP LİSANSI “ alamamış ve bu sezon için kadrosuna kattığı 13 yeni futbolcunun lisanslarını çıkaramamıştır.
Peki, şimdi ne olacaktır.? Devre arasına kadar maçlara U-21 takımı ile çıkmak zorunda kalan takımımız hem sportif, hem de mali anlamda bu yükün altından kalkabilecek midir? Mazisi şanla-şerefle dolu olan koskoca bir camia kapanacak mıdır? Es-Es‘in yaşaması için neler yapılmalı, hangi adımlar atılmalıdır? Bu ve benzeri sorulara çözüm aramadan önce bazı noktaların altını çizip Es-Es ‘in gerçek sahibi olan BüYüK TARAFTARA bazı tavsiyelerde bulunalım.:
1-Herşeyden önce bu süreçte duygulara -ve özellikle de öfkelere gem vurulmalıdır.
2- Unutulmamalıdır ki, sayın Halil ünal ve ekibi halen bu kulübün başındadır ve Genel Kurulca 3 yıllık bir süre için bu göreve getirilmiştir. Yönetim, Yasal olarak her türlü karar alma yetkisine de sahiptir.( örneğin; Halil ünal ‘ ın ES-STORE’ u 5 yıllığına kiraya vermesi gibi..)
Şimdi gelelim yukarıda sıralamaya çalıştığım ve pek çoğumuzun aklını kemiren soruların çözümlerini aramaya;
1-GERçEKTEN KULüBüMüZüN KAPANMASI SöZKONUSU MU?
Mevcut yönetimin Genel Kurul kararı alması durumunda; çıkmaza giren mali tabloya çözüm yolu bulunamaz ve kulüp yönetimine sahip çıkan olmaz ise KULüBüN KAPANMASI ilk seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine, kapanma sürecinden önce Kulübün ,- bir önceki Kongrede de tartışılan –KAYYUMA DEVİR EDİLMESİ, gündemin bir başka önemli maddesini teşkil etmektedir.
Ancak, 53 yıllık tarihi başarılarla dolu, ardınca binlerce taraftarı olan bir kulübün “ PAT” diye kapatılması eşyanın tabiatına, daha doğrusu (5253 sayılı Dernekler Yasasına uygun olsa bile ) ES-ES in Büyük Taraftarına aykırı bir durumdur ve “ES-ES CADDEDE OYNASIN BİZ KALDIRIMDAN DESTEKLERİZ”…diyen bir taraftar grubuna rağmen kulübü kapatmak ilk bakışta doğru bir hamle olarak gözükmemektedir.
Ayrıca, şehrin marka değerinin yok olması demek olan böyle bir karar; sadece Genel kurul üyelerinin “ kaldır parmak-indir parmak “ yöntemi ile verilmemeli ve daha geniş katılımlı platformlarda etraflıca tartışıldıktan sonra Genel Kurul gündemine alınmalıdır.
2-YOLA DEVAM EDELİM AMA NASIL.?
Yukarıda da belirttiğim gibi, Halil ünal halen kulübün başındadır. Gelinen bu noktada Halil ünal ve yönetiminin kongre kararı alması işin doğası gereğidir. Kısacası; yıllarını ES-ES’ in başarısı için harcamış; takımı Avrupa kupalarına taşımış ve böylece kulüp tarihinde önemli bir yer edinmiş; son olarak transfer tahtasının açılması için gece-gündüz çaba sarf etmiş ; Ancak, son gelişmeler ile takımı kaosa sürükleyip şehirde itibar erozyonuna uğramış Sayın Başkanın, istifadan başka yapacak pek fazla bir şeyi kalmamış gibi gözükmektedir. Yine, yıllardır kulübü kendine has yöntemlerle yöneten Sayın ünal’ ın, kendi güvencesini sağlamadan bırakıp gitmesini beklemek de sayın başkanı tanımamakla eş değer olacaktır.
Peki.. Ya Halil ünal, yasal hakkını kullanır ve istifa etmez ise ne olacaktır? İşte Es-Es için kilit nokta tam burasıdır. Bu aşamada Sayın başkana yakışan;
a) Es-Es ‘ in kimlere ne kadar borcunun bulunması ile ilgili MALİ TABLOYU,
b) Son Bir ayda transfer tahtasının açılması ile ilgili YAŞANAN SüRECİN İçERİĞİNİ,
c) (Devam kararı alması halinde) kendisinin nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili DüŞüNCE ve YöNTEMLERİNİ.
Kamuoyu ile paylaşması olacaktır. Zira bu bilgi ve belgelere kamuoyunun ihtiyacı vardır ve –maalesef-
Eski futbolculara olan borçlardan tutunda yeni transferlere ödenen(!) peşinatlara kadar pek çok şey şu an için Sayın başkanın ve çevresindeki birkaç kişinin kafasının içinde saklıdır.
SONUç OLARAK,
Yönetimin” Kulüp Lisansı” alınması ile ilgili yürüttüğü süreç sonucunda ortaya çıkan en önemli şeylerden birisi de Kamuoyunda “ MEVCUT YöNETİME GüVEN DUYMAMA” algısının öne çıkması olmuştur. Bunun aşılabilmesi yani, Şehir Dinamiklerinin; şehri yöneten seçilmiş ve atanmışlar ile bu şehirden para kazanan ticaret erbabının ; (en önemlisi kulübün asıl sahibi taraftarın) kısacası tüm Kamuoyunun tatmin olabilmesi için ŞEFAF BİR YöNETİME şiddetle ihtiyaç vardır.
Yine, bu aşamada; taraftar grupları ile, (yeniden gözden geçirilip işin uzmanı kişilerden oluşturulacak olan )-TARAFTAR KOMİTESİ’ nin şu ana kadar attığı ve bundan sonra atacağı adımlar; Es-Es le ilgili YOL HARİTASININ belirlenmesinde oldukça önemlidir.
Son Söz, mevcut takımımız yani BİZİM çOCUKLARIMIZ “ sonuna kadar desteklenmeli; .Eskişehirspor’un bir yaşam biçimi olduğu asla unutulmamalıdır.