4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESNAF ZOR DURUMDA

 


                           


           Ekonomik kriz nedeniyle, esnaftan ve iş adamlarrımızdan, köşemizde yer verilmesi istenen sorunları, görüşmek üzere, Tuhafiyeciler Odası Başkanı,  Sayın Ali Sefa Şen,  ETO Başkan Yardımcısı ve Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı, Sayın Ekrem Birsen’ le, görüştük.


           Geçen hafta görüştüğümüz,  Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı, Sayın Ekrem BİRSEN’e göre, AVM: alışveriş merkezlerinin, haksız rekabetinin önlenmesi için, '6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, çıkarılmıştır Ancak bu kanun beklentileri, tam anlamıyla karşılayamamaktadır.


            Sayın BİRSEN,  sermayesi ve finans olanakları, sınırlı olan üyelerine, ekonomik anlamda destek vermek için, vergi oranlarını, indirim yapılmasını istiyor. çünkü esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmasına, ekonomiye daha fazla katkı vereceği görüşündedir.


            Eskişehir Tuhafiyeciler Odası Başkanı,  Sayın Ali Sefa ŞEN' le yaptığımız görüşmelerde ise Türkiye'de, yasal ve kurumsal boşluklar sebebiyle, sayıları hızla artan hipermarket, süpermarket ve zincir marketler, haksız rekabet uygulamaları sebebiyle de Esnaf-sanatkâr ve küçük işletmeleri, zor durumda olduğunu söyledi.
               Sayın ŞEN’ e göre, finansal zorluklar nedeniyle, rekabet gücü bulamayan, esnaf, faaliyetleriyle fiyat ve alım avantajlarına sahip olmaya, piyasada sahip oldukları konumu kaybetmemeye çalışmaktadırlar. Bu noktada, devletin esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere, haksız ve insafsız rekabet karşısında, gerekli desteği sağlaması, ya da hipermarket, süpermarket ve zincir marketleri, kent dışına çıkarması gerekmektedir.


          Her iki başkanla, ülkemizde, grosmarket, hipermarket ve süpermarketlerin, kontrolsüz bir şekilde, çoğalmasıyla birlikte oluşan, haksız rekabet, uygulanan bölgesel teşvikler, hızla artan ithalat girdileri ve kendi kontrolleri dışında gelişen piyasa koşulları,. Esanfı zor dudurmda bıraktığı hususunda hemfikir olduk 


             Ancak Eskişehir Ticaret odası, her iki başkan gibi düşünmüyor.  ETO Başkan yardımcısı ile yaptığmız görüşmede, AVM’ lerin de üyeleri olduğunu, gerekçe gösterek


bu alandaki gelişmelere olumlu başmıştı. Hatta ekonomik Krizi ve sorunları görüşmek üzere de üyeleri ile toplantı yapılmasını da önermiştik 


              ülkemizde ve Eskişehir’ de, esnafın, zor durumda kalmaması için, AVM’ ler,diğer ülklerde  olduğu gibi, şehir dışında, şehir içi trafiği engellemeyecek ve bol park yeri sağlayacak boş bir arazide yapılması şarttır. Arabası olmayanlar için servisler konulabilir ülkemizde, birçoğu bu hizmeti zaten veriyor.


           Eskişehir’ de,  Tüm çaba ve girişimlere, rağmen, kent merkezinde süper marketler açılmaya devam ediyor. İlgili kurumlar, izin verilmemesi gereken yerlerde, süper marketlerin açılmasına onay veriyor. Oysa süper marketlerin kent ekonomisine katkıları yok. çünkü bu marketler, Eskişehir’ de,  sıcak para kazanıp, merkezlerinin bulunduğu yerlere götürüyorlar.


                Geçmiş yıllarda, Real Hipermarketleri’nin, Genel Müdürü Ulf Groth, “Türkiye’de perakende sektörünün büyüklüğünün, 140 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini ve   sektörde, kayıt dışılığın da çok yüksek olduğunu da açık yüreklilikle ifade etmişti.


             Ayrıca süper marketlerin gelmesi ile de Eskişehir,  “üRETEN” değil, “TüKETEN”  bir kent haline geliyor. Sanayi ve ticari merkezli, şehir olmaktan da hızla uzaklaşıyor.  Oysa ESO Başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu, Eskişehir’ i, “Orta ve İç Anadolu’nun, Ticaret Merkezi” haline getirmeyi hedef seçmişti.


               Esnafın, diğer önemli sorunlarından biri de kalifiye çalışan bulamaamasıdır. O nednele de Türkiye, mesleki eğitime, daha fazla önem vermelidir. özellikle 4-4-4 eğitim sistemine geçildiğinden, bu yana çırak kalfa bulamamaktadırlar. çocuklar, çırak olma döneminde okumakta, 12 yıl eğitim bitince de çırak olma vasfını yitirmektedirler,


                Bugün, ülkemizde, işsizlik yüksek oranlarda seyrederken, reel sektörün kalifiye eleman sıkıntısı çektiği görülmektedir. Bu 'Mesleksizlik' sorunudur. Bu sorun, mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve yaygınlaştırılmasıyla çözülebilecektir.


              ülke genelinde, AVM’ ler ve büyük şirketlerden dolayı, esnafa nefes alacak alan bırakılmadığı gibi,  haksız rekabet oluşmaktadır.  AVM’ ler ve büyük şirketler, rahatça malzeme temin edebiliyor. Bankalarla, büyük vadelerle çalışıyorlar. Küçük esnafın ise bu alanda şansı yok.


         ülkemiz ve Eskişehir’ de, zincir marketler ile AVM’lerin haksız rekabetiyle, mücadele eden, ağır ekonomik koşullar altında çalışan esnaf,  üstelik devlet imkanlarını kullanarak, ticaret yapan işletmelerle, rekabet edecek durumda değil. Esnafın ayakta kalabilmesi için, AVM’ ler, kent dışına çıkatılmalıdır.


           ülkemizde ve Eskişehir’ de, esnaf ve sanatkârlar, AVM’ ler ve devlet desteği ile iş yapan işletmelerin, haksız rekabeti karşısında, her geçen gün, güç kaybediyor. Bakkal, kasap, lokantacı, konfeksiyoncu, zücaciyeci, ayakkabıcı, fotoğrafçı, gibi esnaf iş yapamaz hale gelirken, bir kısmı da işini bıraktı, O nedenle de boş dükkanların, sayısı  her geçen gün artıyor


            Esnafın, ayakta kalması ve ekonominin güçlenmesi, işsizler kervanına yenilerinin katılmaması için, serbest piyasa koşullarına, aykırı olan, haksız rekabet unsurları, bir an önce önlenmelidir. Aksi halde, esnaf yok olacak, İşsizlik kervanına da yenileri eklenecektir..


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi