4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KUTLU DOĞUM VE MEVLİD-İ NEBİ

Kutlu Doğum Haftası ile ilgili, e-maile gönderen bir okuyucumuz , " Bu yıl, 14 ve 20 Nisan tarihleri arasında, Kutlu Doğum Haftası, kutlanmadı. Neden kutlanmadı, Diyanet işleri Başkanlığı bilir ama FETÖ Projesi, olduğu da söyleniyor. Oysa haftanın, mevlit kandilinin kutlandığı günde olması, daha da anlamlı olur. "diyerek, görüşlerimizi öğrenmek istemiş.
Kutlu Doğum Haftasının, 14 ve 20 Nisan tarihleri arasında, bu yıl kutlanmamasında FETÖ' nün etkisi var mı bilinmez ama Türkiye Gazetesi'ndeki açıklamaya göre, 1989 yılında kutlamaların, "Kutlu Doğum Haftası" adı altında yapılması kararlaştırıldı.
Teklif, FETÖ' nün, elebaşı, Gülen' den, övgü ile bahseden, Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay ve Zaman Gazetesi yazarı, Mümtazer, Türköner'den gelmiş, kutlamaların ismini de Ayvaz Gökdemir bulmuştu.
Yine "Kutlu Doğum" ilk yıl, 12 Eylül-17 Ekim 1989, ikinci yıl 1 Ekim-7 Ekim 1990, sonraki sene 20 Eylül-26 Eylül 1991, 1992´de 9 Eylül-15 Eylül ve 1993´te ise 30 Ağustos-5 Eylül günleri arasında kutlandı.
1994 senesine gelindiğinde, kutlama tarihi, 20 Nisan-26 Nisan günleri arası sabitlendi. Her yıl Mevlid Kandili, farklı bir tarihe denk geliyor. Ancak Peygamber Efendimizin, doğum gününü, Nisan ayında kutluyordu. Bir süre sonra Kutlu Doğum Haftası'nın, son gününün FETÖ elebaşı Gülen'in, doğum tarihi ile çakıştığı fark edildi.
Hâlen FETÖ'den, tutuklu bulunan Mümtazer Türköner, süreci anlatırken şu itirafta bulunuyordu: "İlerleyen yıllarda, Mevlid Kandili, kış aylarına tesadüf edince, Kutlu Doğum'u sabitlemeye karar verdik. Miladi takvime göre, Nisan ayında,bu hafta, Diyanet'in, önayak olmasıyla "Kutlu Doğum Haftası" olarak ilan edildi. Başlarda, epeyce itiraz geldi. Bidat olarak görüldü." demişti.
Artık FETÖ, projesini, istediği gibi yönlendiriyordu. Bir Fransız akademisyenin önerisiyle de her yıl farklı gündem ile Peygamberin, anlatılması kararlaştırıldı. Ancak programlarda, neredeyse Peygamber Efendimiz, hiç konuşulmuyor, güya insanlık idealleri işleniyordu. Şefkat, merhamet, güven, itimat gibi konulara, yer veriliyor "evrensellik" mesajlar anlatılıyordu.
FETÖ'nün, başı Gülen, Ekim 1991'de Sızıntı dergisindeki yazısında, şöyle diyordu: "Acaba bu Kutlu Doğum'u, daha içten ve daha ciddi olarak değerlendiremez miyiz? Hazreti İsa ile alakalı günler, halkı Hıristiyan olsun-olmasın, hemen her ülkede, âdeta neşe, sevinç kıyametleriyle kutlanır; Her tarafa O'nun adına tebrikler, hediyeler yağar. Dört bir yan kandillerle süslenir, çarşı-pazar renklerle-ışıklarla kahkaha atar." görüşleri yer almıştı.
Gülen'in, dediği gibi yapıldı. Peygamber Efendimizi anlatmanın dışında, her şey yapılmaya başlandı. Diyanet ise bu duruma tepki göstermediği gibi, işin organizatörü oldu. Kutlu Doğu haftası ile ilgili, geçmişteki bu gelişmeler, her aklıselim Müslüman'ı, üzecek nitelikteydi.
Türkiye Gazetesinin, manşetinde, yer alan, Kutlu Doğum Haftasının, bir 'FETÖ' projesi olduğuna ilişkin açıklamaları ile ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı, " Kutlu Doğum Haftası, Diyanet İşleri Başkanlığının, kendi inisiyatifiyle ve kanunların verdiği yetkiyle ortaya çıkmış; 28 yıl boyunca , tefekkür dünyamıza hayat vermiş; "Hz. Peygamber'i anmaktan anlamaya" düsturuyla gelişmiş ve milletimizin yakın tarihinde yer etmiş bir haftadır."diyerek kutlu doğum haftasını savunmuştu.
Hatta Diyanet, "Doğum günü kutlamak, ibadet değil, âdettir. Dinimizde mübarek gecelerin durumu farklıdır, bunlar ibadet olduğu için, hicri yıla göre kutlanır. Dünyanın, her tarafındaki Müslümanlar, bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlayarak, Resûlullah Efendimizi yâd etmektedir. Asırlardan beri devam eden, bu kutlamalar, Rebiyülevvel ayının onikinci gecesi yapılıyordu." Görüşü ile de haftaya açıklık getirmek istemişti..
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı, açıklamasında, "Başkanlığımızın, Türkiye'deki İlahiyat birikimiyle istişare ederek planladığı ve yürüttüğü, bu uygulamanın, Sevgili Peygamberimizin, rahmet mesajlarını toplumumuzun, her kesimine ve gönül coğrafyamıza ulaştırmaktan başka hiçbir gayesi olmamıştır. 28 Şubat süreçlerinde eleştirilen, 27 Nisan bildirilerine, konu edilen Kutlu Doğum'un, karanlık bir terör ve din istismarı hareketi olan, FETÖ ile hiçbir ilgisi ve alakası yoktur" görüşü yer almıştı.
Ve nihayet! Diyanet işleri Başkanlığı, yanlışı gördü. "Kutlu Doğum Haftası Yönetmeliğinde" değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikle, "Kutlu Doğum" ifadesinin yerini "Mevlid-i Nebi" alırken, Hz. Muhammed'in doğduğu günü içine alan hafta, Miladi Takvime göre değil, Hicri Takvime göre kutlanacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çıkarılan, yeni yönetmelik doğrultusunda, "Mevlid-i Nebi" Hicri Takvime göre, 12 Rebiyülevvel olmasıyla birlikte, bu yıl 29 Kasım 2018 tarihinde kutlanacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi