MÜTHİŞ HIRSIZLAR VE MARİFETLERİ

Romanlarda okur, filmlerde, TV dizilerinde izlersiniz, gerçekten hepsi de ilginç, ustalıkla düzenlenmiş, 'akıllara seza' hırsızlıklardır. Ama ne var ki, bunlar yazar ya da senaryocu düşlemeleridir ve gerçekle pek bir ilgisi yoktur.
Oysa, Londra Kulesi, First National Bank, Devonshire Düşesi tablosu vb. hırsızları gerçekti, uydurma ve yakıştırma olanlarından çok daha ilginç, çok daha 'akıllara seza'dır.
l II. Charles döneminde ünlü soyuncu Albay (evet, bir de askeri rütbe sahibiydi) Thomas Blood, Londra Kulesi'nde korunan İngiliz Krallık mücevherlerine göz koydu ve çalmaya karar verdi. Burada önemli olan nokta, Londra Kulesi'ne nasıl gireceğiydi. Onu da buldu, bir rahip kılığına ve kimliğine büründü; kapılardan selamlanarak, üstülik elini kolunu sallaya sallaya kuleye girdi. Ardından da yapacağını yaptı; elmas ve zümrütlerle süslü tacı, yanı sıra daha birçok değerli mücevheri getirdiği çuvala tıka basa doldurdu. Yine öyle geldiği gibi çıkacağını umuyordu, ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve Blood yakayı ele verdi. Blood'un bu gözü pek, bu olağanüstü girişimi, öncelikle Kral II. Charles'in büyük ilgisini çekti, olay ve Blood, kralın çok hoşuna gitmişti. Yargılama sonunda verilen idam cezasını bağışladı. Hırsız Blood'a hayatı boyunca 300 sterlinlik bir de aylık bağladı, yakasını koyverdi. Tarih, 1675 idi.
l Northfields'teki (Minnesota, ABD) First National Bank'e çizgi romanlarla, filmlerden tanıdığımız James Kardeşler'le Young Kardeşler baskın verdiler. Her iki çete de birçok kardeşten oluşuyordu ve aşağı yukarı bir on beş yıl boyunca tozu dumana kattılar. Para, büyük bir un fabrikasının ödemeleri, baskın verilen kasaba da 4000 nüfuslu küçük bir yerdi. Her iki kardeşler çetesi baskını yaptı, fakat kasaba halkını ve direnç gücünü hesaplamayı unutmaşlardı. Korkunç bir silahlı çatışmaya girildi. James ve Younger kardeşler çeteleri bankadan topu topu 12 dolar alarak at binip dağlara doğru sürdüler. Bir noktaya gelince kardeşler çeteleri birbirlerinden ayrıldılar. James'ler Dakota'ya sığındılar. Younger Kardeşler'in üçü (Bob, Cole ve Jim) iki hafta sonra yakayı ele verdiler, yargılanıp hayat boyu hapis cezasına mahkum oldular. James Kardeşler'den Jesse James, 1882'de ve bir ganimet paylaşımında öldürüldü. Frank James de kendi ayağıyla gidip teslim oldu, iki kez yargılandı, aklandı ve Missouri'deki çiftliğine çekildi. 1915 yılında tövbekar olarak eceliyle öldü.
l 1878 yılının 26 Mayıs günü 'centilmen hırsız'a çıkmış Adam Worth öteden beri planladığı bir soygunu gerçekleştirmeye girişti. Bu, sanat galerisi Agnew ve Agnew'in elemanlarından çek sahtekarlığı nedeniyle tutuklanmış arkadaşı George Thomson'un serbest bıraktırılması için bir çeşit pazarlık etme amacına dayanıyordu. O Mayıs günü Londra koyu bir sis içindeydi. Worth bundan yararlandı, binaya ikinci kat penceresinden daldı ve bir Gainsborogh şaheserini çaldığı gibi geldiği yoldan çıktı gitti. Fakat tam o gün de Thomson suçsuz bulunmuş ve serbest bırakılmıştı. Pazarlık olayı gerçekleşmeyince, Worth, elindeki mal'ı değerlendirmek istedi bu kez, tuttu, satılsın diye Amerika'ya yolladı. Ünlü tablo tam 25 yıl Boston ve Brooklyn antrepolarında öyle kaldı durdu. 1901 yılında veremden ölen Worth, bundan önce ressam Gainsborough'un Devonshire Düşesi adlı tablosunu açıklanmayan bir para karşılığında yine Agnew ve Agnew'e satmaktan da geri durmamıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
AKTÜEL Arşivi