4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR ÜVEY EVLAT MI?

24 Mart 1922'de, Zaimağa Konağı'nda, Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Bu tarihi gün, her yıl törenlerle kutlanırdı! SEV Başkanı Sayın Naci ŞAKAR, bu yıl kutlamanın yapılmadığını üzülerek bize aktardı. Neden yapılmadı, en iyi valilik, Sivrihisar Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı bilir ama bu tarihi gün, Sivrihisar' a, bırakılmayacak kadar önemlidir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti' nin temelleri, o gün atıldı.
Kurtuluş Savaşı'nda, büyük fedakârlıklar yapan ve İlk İcracı Vekiller Heyeti'ne (Bakanlar Kurulu) ev sahipliğine yapan, önemli karaların alındığı, Sivrihisar' da, gönül isterdik ki 24 Mart' da, bir bakanlar kurulu toplantısı yapılsın. Veya yapılan törenlere, en az bir bakanın iştirak etsin. O günlerdeki heyecan, tekrar yaşansın. Kurtuluş savaşı' nın, ne şartlarda yapıldığı, bir kez daha hatırlansın.
Ne var ki bugüne kadar, bakanlar kurulu toplantısı gerçekleşmediği gibi, bakan ve milletvekilleri de katılmadı. Hatta valilik de, gereken ilgiyi göstermedi. Arzu ettiğimiz boyutta, kutlamada yapılmadı.
Şu bir gerçek ki siyasi iktidarlar, Sivrihisar' a, gerçek değeri vermedi. Üvey evlat muamelesi yaptı. Oysa SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı'nda, önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da, Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
SİVRİHİSAR halkı, da tüm mal varlığını, bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, 4 bin lira bağışladı. Bağış ile alınan çift kanatlı, Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi"adı verildi.
Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da, bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı.
Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Çok partili dönemde, siyasi iktidarlar gereken değeri vermezken, Eti ve Frig uygarlıklarının yanı sıra, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, gibi ilçenin bağrından, pek çok insan yetiştirmiştir.
Anadolu'da, ilk Türk uygarlığı olan Etiler'e kadar dayanan ilçe, tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas'ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında Frigler'in yerleşme yeri olunca "Spalya"'ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu'nun üzerinde bulunması idi. Ayrıca Hıristiyanlığın yayılışına kadar, dini inanışın temeli olan ve yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen ulu ana tanrıça Kibele' nin, büyük tapınağı da Sivrihisar sınırları içerisindedir. Geçmişi ise M.Ö 3500'lere dayanıyor.
Pek çok kavim asırlardır. Sivrihisar'ı mekân edindi. Pek çok hizmet getirdi ve kalıcı eserler bıraktı. Ancak çok partili dönemde, iktidarları birinci parti yapmasına rağmen, elle tutulan, gözle görülen, bir hizmet görmedi. İlçe, her yıl büyük göç verdi.
Ak parti, Sivrihisar' da, birinci parti olmasına rağmen, elle tutulur tek yatırımı yoktur. Üstelik Kuzey Çevre yolu, Beylik ovadan geçirilerek, Sivrihisar Pasivize ediliyor.
Nitekim Ak Parti, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Otoban Projesi hakkında bilgi vererek, Kuzey Çevre Yolu'nun Beylikova, Alpu ilçeleri geçerek Eskişehir'i, İnegöl ve Bursa'ya bağlayacağını, bununla ilgili tüm çalışmaların tamamladığını söyledi.
Sivrihisar OSB, Yüksek Planlama Kurulunun, 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması yapılmıştı.
SİVRİHİSAR' da, Organize Sanayi Bölgesi, hala gerçekleştirilemedi
Eskişehir' in, tarihi bakımdan en zengin ilçesi olan, Sivrihisar, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Bütçesi'nden de, hak ettiği payı alamadı. Oysa İlçede Restorasyon bekleyen, pek çok tarihi eser var. Çardak Hamamı ise harabe halindedir.
Sivrihisar, yıllardır, iktidarların ilgisizliği, nedeniyle atılım yapamadı. Ülkemizi en gelişmemiş ilçesi olmasına rağmen, teşviklerden de yaralandırılmadı. Her dönemde mağdur edildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi