Şimdiki geniş halleriyle bildiğimiz için bankacılık sistemini sanki yakın bir tarihte icat edildi sanabiliriz; ama boşuna sanmayalım. Çünkü bankacılığın tarihi çok eskiye dayanır. Eski Babil, Mısır ve Yunanistan dersek yeterince eski olur mu? Evet, ta o zamanlar icat edilen banka olayı güvenilir tarihi kaynaklardan bilinmektedir. Peki, halkın kendilerine teslim ettikleri parayı bankacılar ilk nereye koymuşlardır? Tabi ki o zamanlar bol miktarda bulunan tapınakları.
"Tapınakbank, güvenli geleceğin ilk adresi!" gibi reklamları var mıydı, o kadarını da bilemiyoruz. M.Ö. 210 yılında sarraflar, yani altın tüccarlarıyla ilgili bir ilan yayımlandı ve bankaların asıl müşterileri bunlar oldu.
Peki, tasarruf sistemine neden banka denildi? Onu da şöyle anlatalım: Orta Çağ'da İtalyan sarraflar işlerini bir bank üzerinde yaparlar, tezgahı buralara açarlardı. Cadde ve yolların kenarlarındaki bu oturma şeylerine İtalyanlar "banco" diyorlardı. Ve zaman içinde sarrafların satış yaptığı bu bancolar zamanla dilimize banka olarak geçmiş, bu tasarruf sistemi de banka adıyla anılmıştır.
Tarihi belgelerden edinilen bilgilere göre Asur ve Fenikeliler de zamanlarına göre çok gelişmiş bir bankacılık anlayışına sahiptirler. Hatta şu anki Beyrut ve Lübnan bankacıları Fenike bankacılarının mirasçısıdırlar. İlk modern bankacılık ise 1857 yılında Venedik'te başlamıştır. İlk çek sistemi de burada kurulan "Banco Dialto" bankasında gerçekleşmiştir.
Türkiye'de modern anlamda ilk banka Mithat paşa tarafından kurulmuş ve günümüz bankacılığına kadar gelişim göstermiştir.
Eskişehir haberleri, Eskişehir gazeteleri, Eskişehirspor haberleri, Eskişehir asayiş haberleri, Eskişehir siyaset, Eskişehir belediyeleri, Son dakika Eskişehir haberleri, Eskişehir son dakika, Eskişehirspor son dakika