Tarihte ilk uzaktan kumanda aleti

Uzaktan kumanda cihazını ilk kez düşünenlerden biri Nikola Tesla'dır. Kendisi tarafından 1893 yılında geliştirilmiş ve bu alete "Hareket Eden Araç veya Araçların Mekanizmalarının Kontrolü îçin Cihaz" adı verilmiştir. Şaka değil. En başlarda hakikaten ismi buymuş. İnsanın bu isimle "Kumanda nerde?" diye sorduğunu bir düşünsenize. Kumandayı en baştan icat etse daha az zaman alır herhalde.
1903 yılında Leonardo Torres Quevedo'nun yaptığı ve "telekino" adını verdiği bir başka uzaktan kumanda aleti, elektromanyetik dalgalarla iletilen komutları yerine getiren bir robottu. Quevedo, bu telekinoyla 1906 yılında Bilbao limanında bir botu uzaktan kumandayla kullanmayı başardı. Uzaktan kumanda alanında bir öncü olarak kabul edilen telekino, aynı zamanda dünyanın ilk radyo kontrol cihazı olarak da kabul görmektedir. Telekino mermi ve torpidolara da uyarlanmaya çalışıldı ve İkinci Dünya Savaşı'nda uzaktan kumandalı uçaklar uçurtularak savaş süresince askerî amaçlar için kullanıldı.
Uzaktan kumandanın çalıştırdığı birçok şey var fakat bizim için en bilineni kuşkusuz televizyondur.Yani uzaktan kumanda dendiğinde aklımıza ilk gelen televizyon olur. Televizyon için ilk uzaktan kumanda ise l950li yıllarda yapıldı. Ze-nith Radyo Şirketi tarafından geliştirilen bu cihazın bir adı da "tembel kemikler"di. Ayrıca bu uzaktan kumanda o kadar da uzaktan değildi. Televizyona bir kablo ile bağlanmıştı. Yani kablonun uzunluğu kadar bir uzaktan kumandalık yapabiliyordu. Bu cihazı daha kullanışlı bir hâle getirmek ve gelen geçenin aradaki kabloya takılıp düşme ihtimalini ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalar 1950 yılında sonuç verdi ve bildiğiniz anlamda ilk kablosuz uzaktan kumanda yi Eugene Polley isimli bir mühendis buldu ve ona "flaşmatik" ismini verdi.
Gerçi biraz deterjan adı gibi ama olsun.
Bu cihaz 1955 yılında piyasaya sürüldüğünde halk gözlerine inanamadı.
O devrin kocakarıları kumandayla televizyon arasında görünmeyen gizli bir elin televizyonu açıp kapadığını falan uydurup, "Bizim oğlan nerdeee, televizyon nerde. Elindeki şeye basıyor, evlerden ırak televizyon o kadar uzaktan kendi kendine açılıyor. Ben dokunmam valla neme lazım İyi saatte olsunlar!.." gibi mahalle mevzuları çıkartmışlardır.
1970 yılının sonlarına doğru uzaktan kumandada daha çok özellik bulunması arayışı başladı. O zamanlar dört tane düğmesi bulunan uzaktan kumandayla, ses yükseltme, ses azaltma, önceki kanal sonraki kanal işlemler iyapılabiliyordu.
Bazı televizyon üreticisi firmalarıyla görüşen BBC yetkilileri 1977 ve 1978 yılları arasında, daha çok özellik içeren kablosuz uzaktan kumandayı geliştirdiler. Daha sonra ITT firması kızılötesi ışınla çalışan uzaktan kumandayı geliştirmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi