4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

VAATLER SÖZDE KALIYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere geldiği Eskişehir'de, umut verici açıklamalarda bulundu. Başbakan Sayın Erdoğan'ın, Eskişehir'e, özel bir ilgisinin bulunduğundan, bahsederek, " Eskişehir'e, yapılacak tüm yatırımları, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bizzat takip ediyor, şahsen ilgileniyor" dedi.
Eskişehir'in, coğrafi yapısı ve taşıdığı özellikleri ile sıra dışı bir şehir olduğunu iddia etti. Bakanlığını ilgilendiren konularda ise Eskişehir'in, yine bir adım öne çıktığını söyledi. Buna rağmen, Eskişehir'deki başarı çıtasını yükseltmek istediklerini söyledi. Yeni spor yatırımlarının hayata geçmesiyle, Eskişehir'deki gençlerin, spor alanlarıyla, spor faaliyetleriyle, daha fazla buluşmasına yönelik önemli inisiyatifleri kullanabilme imkânını yakalayacağız.'' diyerek, hedef gösterdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç, ''2012 yatırım programları kapsamında Eskişehir'e 1500 kişilik yeni bir yurt inşaatının yapımına başlamayı hedefliyoruz. Eskişehir, üniversite kontenjanının fazla olması yönüyle, adeta her yatırım programında olan 1500 kişilik yeni bir yurt inşaatını hak ediyor.'' diyerek bir vaatte de bulundu.
İnşallah! gerçekleşir.
Geçmiş yıllarda, Eskişehir Gar Geçişi Projesi'ne, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan'ın, katıldığı törenle, start verilmişti. 63 milyon YTL maliyetle, 18 ayda tamamlanacak dev projenin temel atma töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, "Eskişehir'in, bu projesinin önceliği para değil. Bu projenin önceliği, Eskişehir'in insanının rahatı ve trafikteki güvenliğidir. Bunun bedeli olmaz. Proje sessiz sedasız kimse fark etmeden bitecek. Bir gün diyeceğiz ki 'Proje bitti, buyurun açılışa diyeceğiz" demişti. .
Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan ise, kentin içinden geçen demir yolu hattının ve garın yer altına alınması projesiyle, bir rüyanın gerçekleştirildiğini belirtti. Unakıtan, "ABD'ye ve Avrupa'ya gittiğimizde, bu gibi, projeleri görüp 'Keşke, Türkiye'de de olsa' diyorduk. Şimdi Eskişehir'imize, bunu kazandırıyoruz. Kent halkıyla birlikte bunun mutluluğunu yaşıyorum" diye konuşmuştu.
Proje hala bitirilmediği gibi, arzu edilen bir çalışma da yok.
Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan'da, "Eskişehir'in 2011 ihracatı önceki yıla oranla yüzde 16 arttı. Eskişehir'in, Türkiye ihracatından aldığı pay ki ben bunu Eskişehir'e yakıştıramıyorum, binde 5, yani 767 milyon dolar. Eskişehir'in, 2023 hedeflerine paralel gitmesini bırakın, daha önde gitmesini gerektiren birçok sebep var. " dedi ama sebeplerini söylemediği gibi, Eskişehir'in, devlete yaptığı katkıdan da hiç bahsetmedi. Oysa Eskişehir'de teşvik verilmezken, komşu iler Kütahya, Bilecik ve Afyon' a, yıllardır teşvik veriliyor.
Eskişehir, 2011 yılında, 1.216.566.603.47 Tl vergi tahakkuk etmiş bu verginin 575.936.708.37 TL, si tahsil edilmiştir. Artış oranı %13.78 olurken, tahsilât oranı, % 47 olmuştur. '012 yılın da ise 1.329.584.388.18 TL tahakkuk ettirilmiş, 660.322.414.25 TL tahsilât edilmiştir. Bu yıl tahsilât oranı %14.65 olurken tahsilât oranı 49.66 oldu.
Ayrıca Maliye Bakanlığı, geçen yıl, Anadolu Üniversitesi' nin 500.000.000 TL. bu yılda 450.000.000 TL parasını gelir kaydetmiştir.
Eskişehir'den, vergi toplanıyor ama kent, merkezi idareden, hak ettiği hizmeti alamıyor. Oysa doğudaki kentler, bir verip dört alıyor. Elbette kentteki olumsuz tablo da kentin, milletvekilleri, siyasi partilerin il teşkilatları, kurum/kuruluşlar ve ETO ve ESO gibi sivil toplum örgütlerinin de sorumluluğu var.
Herkesin beklediği, mevcut stadyum alanı ile ilgili olarak da Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "yeni stadyum için adımlarımızı atıyoruz. Bugün yeni stadın yapılması muhtemel alanları da gezeceğiz. Mevcut statta, bir fotoğrafı çektiririz. Artık o fotoğraf hatıra fotoğrafı olur. " şeklinde konuşmuştu.
Stat gerçekleşir mi bilinmez ama Eskişehir' e, yapılacak her yatırım, kentin takdirini kazanır. Yeter ki erken yapılacağı söylenen mahalli seçimlere, yönelik vaatler olmasın. Çünkü her siyasi iktidar, Eskişehir' e, benzer vaatlerde bulundu ama Atatürk dönemi hariç arzu edilen ve vaat edilen, özellikle de üretime yönelik yatırımlar gerçekleşmedi.
Ayrıca her siyasi iktidar döneminde, Eskişehir'in, deniz bağlantısı gündeme geldi. Eskişehir milletvekilleri de sürekli Eskişehir'in, dünyaya bağlanması için, deniz çıkışının olması gerektiğinin altını çizdi. Ülke ve Eskişehir ekonomisine de büyük katkısı olacağı, hep vurgulandı. Hatta DSP Eskişehir Milletvekili Sayın ERDİR, Japon kredisi bulunduğunu bile söylemişti ama bugüne kadar somut bir gelişme olmadı.
Hülasa ESKİŞEHİR' merkezi idareye, ciddi katkıda bulunuyor ama kent verdiği verginin karşılığını alamadığı gibi, vaatler de hep sözde kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi