TFF’nin açıkladığı yeni statüyle birlikte PGL’de önemli değişikliklere gidildi. 2026-2027 sezonunda bölgesel esaslara göre 12 grup oluşturulacak. Gruplarında ilk 4 sırayı alan takımlar play-off oynayacak.
Play-off sisteminde 3. ve 4. sıradaki takımlar ilk turda karşılaşacak. Bu eşleşmenin galibi 2. sıradaki takımla, onun galibi ise grup lideriyle mücadele edecek. Karşılaşmalar seri başı takımın sahasında oynanacak.
12 grubun şampiyonları daha sonra yapılacak kura ile 6 eşleşmeye ayrılacak. Bu eşleşmeleri kazanan 6 takım 3. Lig’e yükselecek.
48 TAKIM DÜŞECEK AMATÖRDEN 24 TAKIM GELECEK
PGL’de gruplarını son 4 sırada tamamlayan takımlar ise küme düşecek. Böylece toplam 48 takım PGL’ye veda edecek.
Yeni sistemde Süper Amatör Lig’den PGL’ye yükselmek için de yeni bir dönem başlayacak. Sezon sonunda TFF tarafından belirlenecek kontenjanlar doğrultusunda takımlar PGL yükselme grup müsabakalarına katılacak. Bu müsabakalar eleme usulüne göre oynanacak. Süper Amatör Lig’den PGL yükselme gruplarına katılacak takımların bildirilmesi için son tarih ise 26 Nisan 2027 olarak belirlendi.
Eleme müsabakaları sonunda statü ve talimatlarda belirtilen kriterleri karşılayan 24 takım PGL’ye yükselecek.
TFF’DEN DOĞRUDAN KONTENJAN
Statüde dikkat çeken bir başka madde ise TFF’ye doğrudan takım alma imkanı tanınması oldu.
Bir ilin Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve PGL’de hiçbir takımla temsil edilmemesi halinde, gerekli kriterlerin karşılanması şartıyla o ilin en üst kategorisindeki amatör ligde sportif başarısı en yüksek takımın doğrudan PGL’ye alınması mümkün olacak. Bunun için Amatör İşler Yürütme Kurulu’nun uygunluk görüşü ve TFF Yönetim Kurulu kararı gerekecek.
GENÇ OYUNCU ŞARTI
PGL’de kadro yapılanmasına ilişkin de önemli kurallar getirildi. Takımlar müsabakalarda 2006 ve sonrası doğumlu en az 5 oyuncu bulundurmak zorunda olacak. Bu oyuncuların en az 3’ünün karşılaşmaya ilk 11’de başlaması gerekecek.
Teknik direktörlerin en az UEFA B lisansına, takımların ise kadrosunda en az bir UEFA C lisanslı antrenöre sahip olması şartı getirildi. Bu kriterin karşılanmaması halinde kulüpler ligden ihraç edilmeyecek ancak 20 bin TL para cezası uygulanacak.
DEPLASMANA DESTEK
TFF, kulüplerin deplasman maliyetlerine de katkı sağlayacak. Deplasman yolculukları için kilometre başına 13 TL katkı payı verilecek. 125 kilometre ve üzerindeki deplasmanlar için ise takımlara 18 bin 500 TL konaklama desteği sağlanacak.
AVERAJDA YENİ DÖNEM
Puan eşitliği halinde de yeni bir uygulamaya geçilecek. İkili averajın eşit olması durumunda bu kez genel averaja bakılacak.
TFF’nin yeni statüsüyle birlikte hem PGL’de mücadele eden kulüpler hem de Süper Amatör Lig’den profesyonel futbolun bir alt basamağına çıkmak isteyen takımlar için yeni bir yarış sistemi başlayacak.





