Eskişehir’de aile hekimlerinin iş bırakma eylemi devam ediyor
Eskişehir’de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı başlatılan iş bırakma eylemi devam ediyor. Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Bilecik Aile Hekimleri Derneği ve SES Eskişehir Şubesi, eylemin ikinci gününde Eskişehir Emek Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Aile hekimleri, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara ve sağlık sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekerek, yönetmeliğin geri çekilmesini talep etti.
“YÜZLERCE BEYAZ KOD ALDIK, ŞİDDET BÜYÜYOR”
Açıklamayı yapan SES Eskişehir Şube Eş Başkanı Bülent Yıldırım, Aile Hekimliği Yönetmeliği yani Eziyet Yönetmeliği Sağlıkta dönüşüm adı altında başlayan hikayenin sonudur. Emekçilerin primleri ile yoktan yaratılan sağlık kurumlarının, sosyal güvenlik kurumlarının, ilaç fabrikalarının, arazilerin yandaşlara peşkeş çekildiği, şehir hastaneleri adı altında sağlığın sermeyeye teslim edildiği, özel hastanelerin kar hırsı ile mantar gibi çoğaldığı, sağlıkta çöküşün hazırlandığı sürecin adıdır sağlıkta dönüşüm. Bugüne kadar bedeller de ödeyerek halkımıza ve sağlık emekçilerine etkilerini dile getirdik . Getirmeye devam edeceğiz” dedi. Yıldırım, pandemi, depremler ve afetler gibi zorlu koşullarda sağlık çalışanlarının yalnız bırakıldığını, pek çok aile hekiminin istifa ettiğini ve sağlık hizmeti veren Aile Sağlık Merkezlerinin (ASM) fahiş kira artışları nedeniyle tahliye edildiğini belirtti. Yıldırım, “Yüzlerce beyaz kod çağrısına tanık olduk, devam eden binlerce sağlık çalışanına yönelik şiddet davası var. Ancak tüm bunlara rağmen, hükümet bu sorunlara çözüm üretmek yerine, yeni sorunlar yaratmaya devam ediyor” diye ekledi.
“EZİYET YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLSİN”
Yeni yönetmeliğin, 1. basamak sağlık hizmetlerinin daha da işlevsiz hale gelmesine neden olduğunu belirten Yıldırım, bu düzenlemenin sağlık çalışanlarına daha fazla yük getirdiğini söyledi. “6 ayda bir aile hekimine kayıtlı kişilerin ücret öder halde sisteme girişini zorunlu hale getirmiştir. Şehir hastanelerinde çözülemeyen sıraları çözümsüz hale getirmiştir. 2. Basamak sağlık kuruluşuna her giden hasta için aile hekiminden ücret kesmeyi, cezalandırmayı hedeflemiştir. Bizler; Halkımızın mutlu huzurlu olmasını, ödedikleri primlerinin hakkı olan ücretsiz, ulaşılabilir sağlık hizmeti almasını istiyoruz, Tedavi katılım, ilaç katkı payı ödemesini istemiyoruz. Müracaatçılarımıza, hastalarımıza iyi koşullarda, kamu binalarında hizmet vermek istiyoruz, İnsanca yaşayacak, emekliliğimize de yansıyacak ücret istiyoruz, 5 hasta bakmak istemiyoruz. Aşı ve ilaçların ücretsiz olmasını, temininde sorun yaşanmamasını istiyoruz. Eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesini ısrarla talep ediyoruz. Bu koşullarda hakkımızı sonuna kadar arayacağımızı bildirmek istiyoruz” diye ifade etti.
“VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”
Yıldırım’ın ardından konuşan Eskişehir-Bilecik Tabip Odası ve Bilecik Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Bülent Karalar ise, “Ülkemizde enflasyon artışı sürerken ücretliler ve emeğiyle geçinen halk kesimi derin yoksulluk içinde, temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadır. Giderek artan hayat pahalılığına karşın, çalışanlardan hem ücretler üzerinden hem de dolaylı yoldan alınan yüksek vergilerin, düşük ücret politikalarıyla birleşmesiyle, ücretli ve emeğiyle geçinenler için yaşam dayanılmaz hal almıştır. Milletvekillerine sesleniyoruz! Gelirde ve vergide adalet istiyoruz! Meclis’te görüşülmeye başlanan 2025 yılı merkezi yönetim bütçesi teklifi içinde yüksek vergi oranlarını düşüren, gelirde ve vergide adaleti sağlayan maddelerin olmadığını biliyoruz. Sağlık çalışanları olarak milletvekillerinden, vergi düzenlemelerinin çalışanlar ve emeğiyle geçinenlerin lehine olması için çaba göstermelerini istiyoruz. Talebimiz açık ve nettir: %35 vergi kesintilerinden vazgeçilmeli, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisi yapılmalıdır” dedi.
Eylemciler, Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için taleplerini sıralayan Karalar, “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmeti verilen ASM’ler ve ASM’lerin fiziki ve tıbbı donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmelidir. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri vefat ettiğinde kesilmeyecek maaş ödenmelidir” diye belirtti.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.