"Eskişehir’de eczacıların sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyoruz"

Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Çelik eczacıların çözüm bekleyen sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Eczacıların Türkiye’nin en ücra köşelerinde ilaç ve eczacılık hizmeti sunduğunu ve vatandaş ile iç içe hizmet verdiklerinin altını çizen Çelik, eczacıların günümüz ekonomik koşulları ve artan maliyetler karşısında eczaneleri ayakta tutan önlemlerin alınmadığını belirtti.
Çelik, “Eczacılar kan kaybetmeye devam ediyor. 2024 yılı hem hastalarımız hem de eczacılar açısından ekonomik anlamda zor geçti. Gerekli önemler alınmadığında 2025 yılı daha karanlık olacaktır. Bu kapsamda birçok faaliyet yürüttük. Bir eylemlilik sürecinin içericinin içerisine de girdik. Geçen hafta Çarşamba günü Türk Eczacılar Birliği Merkez heyeti 56 eczacı odası başkanıyla birlikte Ankara’da Sosyal Güvenlik Kurumu önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Haklı taleplerimizi dile getirdik. Bölgemizdeki bütün milletvekillerine siyasi parti il başkanlarına kamu otoritelerine taleplerimizi tek tek ilettik” diye konuştu.
Talepleri hakkında bilgi veren Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında ilaç temin protokolünün var olduğunu, bu protokolün 1 Ekim 2024 yılında sona erdiğini kaydetti. Çelik, “4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabık kalınamadı. Yeni bir protokol imzalanmadı. Biz eczacılar büyük bir özveri ile eczacılık hizmetini sürdürmeye devam ediyoruz. Eczanelerin eczacılık ve ilaç hizmetini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçirilmesi hem bizler için hastalarımız için önem arz etmektedir. Bizim en önemli talebimiz budur! 30 bini aşkın eczanenin hayatta kalması hastalarımıza daha kaliteli hizmet sunmamamız ancak gerçekçi iki tarafında mutabık kaldığı protokole bağlıdır” şeklinde konuştu.
“Fiyat farkları vatandaşın sırtına yükleniyor”
Bazı ilaç firmalarının sosyal güvenlik kurumu mevzuatında bulunmasına rağmen, kamuya uygulaması gereken kamu kurum iskontosunu ülkeden çekilme tehdidini kullanarak, kamu kurum iskontosunu vermediklerini dile getiren Çelik, fiyat farklarının vatandaşın sırtına yüklendiğini savundu. Çelik, “Birkaç yıl önce 3-4 ilaç, kamu kurum iskontosu uygulamazken bu ilaç sayısı 150’ye dayandı. Bunların hepsi vatandaşın sırtına yükleniyor. Biz konudan rahatsız oluyoruz. Eczacılar olarak halkımızın sağlık kapısını tutmak için mücadelemize devam edeceğiz. Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli tüm adımların acil olarak atılmasını istiyoruz. Sağlık kapınız açık kalsın” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi