“Hastalık Eskişehir’e bulaşır mı?"

Eskişehir’de kuş gribi vakasının yaşanmasıyla hayvancılık sektöründe birçok soru gündeme geldi. Hayvancılıkla uğraşan Eskişehirli vatandaşların endişeleri sürerken, Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, geçtiğimiz hafta sonu Sivrihisar ilçesinde ortaya çıkan kuş gribi vakalarına yönelik ilk ihbarın alındığını ve hızla önlemler alındığını belirtti. Yuva, "Sivrihisar ilçemizde cumartesi günü ilk ihbar alındı. Bu ihbarla birlikte cumartesi ve pazar günü oldukça yoğun bir süreç geçirdik. İlk tespitler ise oldukça başarılı bir şekilde yapıldı, vakaların hızlıca belirlenmesi çok önemliydi. Biz her zaman hastalığın yayılmasını önlemek adına sahada yaptığımız doğru tespitlerin kritik olduğunu savunuyoruz. Bu tür çalışmalar sayesinde bulaşmanın önüne geçilmesi adına etkili adımlar atılıyor" diye açıkladı.
Konya'da iki hafta önce kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının ardından Eskişehir'e sıçrama riski üzerine Tarım İl Müdürlüğü ve diğer ekipler, bölgedeki tedbirleri artırmış durumda olduğunu belirten Yuva, "Konya’nın konumu itibarıyla ilimize oldukça yakın olduğunu, hatta sınır ilçelerimizin bulunduğunu biliyoruz. Bu nedenle Tarım İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere, ekiplerimiz iki haftadır bu konuda yoğun bir çalışma yürütüyor. Özellikle, “Bu hastalık Eskişehir’e bulaşır mı?” senaryosuna karşı neler yapılabileceğine dair detaylı bir hazırlık süreci geçirdik. Bu hazırlıklı olma durumu bizi gururlandırıyor. Özellikle entegre tesislerde dezenfeksiyon işlemleri, güvenlik tedbirleri ve acil durum önlemleri hızlıca devreye alındı. Şu an için bu vakaların entegre tesislerimize bulaşmamış olması bizi oldukça mutlu ediyor. Ancak şunu unutmamak lazım.Virüsler, kolay tedavi edilebilecek şeyler değil. Bu tür durumlarda hızlıca karantina ve izolasyon süreçlerini devreye almanız gerekiyor. Biz de ilk vakaların Sığırcık Mahallesi’nde görülmesiyle birlikte gözetim ve koruma bölgeleri oluşturduk. 10 kilometre çapında bir alan belirlenerek, bu alan içindeki beş köyde dezenfeksiyon işlemleri hızla başlatıldı. Tarım Müdürlüğü, pazar gününden itibaren bu konuda ciddi bir şekilde harekete geçti” şeklinde konuştu.
“GÖÇMEN KUŞLAR HER ZAMAN BİR RİSK”
Bulaşma riskinin, özellikle göçmen kuşların dışkıları ve hareketleri nedeniyle her zaman mevcut olduğunu vurgulayan Yuva, “Bu örnekler Ankara’daki ilgili laboratuvarlara gönderiliyor. Bununla birlikte, tüm belediyelerimiz ve diğer birimlerle iş birliği içinde halkımızı bilgilendirmeye yönelik farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalarda, özellikle halkımıza bu hastalığın ne olduğu ve hangi alanlarda yayılma riski bulunduğunu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Halkımız, bu durumun ciddiyetini ve yapılan çalışmaların önemini anladığında, kontrol mekanizmaları çok daha etkili hale geliyor. Bu durum, Anadolu’nun doğal coğrafyasının bir sonucu. Ne kadar önlem alsak da göçmen kuşların hareketleri bu tür riskleri beraberinde getiriyor” diyerek, vatandaşların yapılan çalışmaların önemini kavrayarak, hastalığın yayılmasının önlenmesinde daha etkin olacağına dikkat çekti.
Kaynak: Haber Merkezi