Her yıl 4 bin 700 çocuğa kanser teşhisi konuyor

Her yıl 4 bin 700 çocuğa kanser teşhisi konuyor
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, “15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada her yıl 0-19 yaş arası yaklaşık 300 bin çocuğa kanser teşhisi konulduğunu belirtti.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, “15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü”nde, kanserli çocuk ve adölesanların tedavi, bakım ve desteğe eşit erişim ihtiyacına dikkat çekti. Kanserin, dünya çapında çocuklar ve adölesanlar arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Bildirici, her yıl 0-19 yaş arası yaklaşık 300 bin çocuğa kanser teşhisi konulduğunu, ülkemizde ise bu sayının yıllık yaklaşık 4.700 olduğunu dile getirdi.

Çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türlerinin yetişkinlikte görülen kanserlerden farklılık gösterdiğini belirten Bildirici, çocukluk çağı kanserleri arasında en sık görülen türlerin lösemiler (%35), lenfomalar (%15) ve merkezi sinir sistemi tümörleri (%14,4) olduğunu ifade etti.

Son yıllarda çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde önemli gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Doç. Dr. Bildirici, özellikle 30 yıl önce ölümcül olduğu düşünülen akut löseminin günümüzde %70’i aşan beş yıllık yaşam oranına ulaştığını belirtti. Diğer kanser türlerinde de benzer ilerlemelerin sağlandığını aktaran Bildirici, radyasyon tedavisi, cerrahi ve kemoterapi yöntemlerinin birlikte kullanılmasıyla çocukluk çağı kanserlerinde uzun süreli yaşam oranının önemli ölçüde arttığını vurguladı.

Çocukluk çağı kanserlerinin erişkinlerde görülen kanserler kadar net bir neden-sonuç ilişkisine sahip olmadığını dile getiren Bildirici, bu nedenle bilinen bir tarama programının bulunmadığını belirtti. Çocukluk çağı kanserleri için kesin risk faktörlerinin sınırlı olduğunu söyleyen Bildirici, iyonlaştırıcı radyasyonun lösemi ve tiroid kanseri riskini artırdığının yapılan çalışmalarla ortaya konduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra genetik yatkınlık, bireysel duyarlılık ve bazı virüslere maruziyetin (Epstein-Barr, Hepatit B, İnsan Herpes ve HIV virüsleri gibi) diğer olası risk faktörleri arasında bulunduğunu belirtti.

Çocukluk çağı kanserlerini erken saptamanın en iyi yolunun, olası belirtileri gözden kaçırmamak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bildirici, ebeveynlerin farkındalığının artmasının hayat kurtarıcı rol oynadığını söyledi. Ayrıca çocukluk çağı kanserlerinin en sık başvuru bulgularının, hastayı ilk gören hekim tarafından bilinmesinin, tanı ve tedaviye hızlı ulaşmada en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

“Çocuklardaki kanser, küresel kanser yükünün yalnızca küçük bir kısmı olsa da, çocuklar ve aileleri için bu, yaşamla ölüm arasındaki farktır.” diyen Doç. Dr. Bildirici, çocukluk çağı kanserlerinin önemli bir halk sağlığı ve toplumsal sorun olduğunu belirtti. Vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesinin, erken tanı ve tedavi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Bildirici, çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerinin bilinirliğinin artırılmasının yararlı olacağını dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.