“İktidar sağlığı ticarete açmıştır”

“İktidar sağlığı ticarete açmıştır”
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nazan Aksaray, son günlerde yaşanan bebek ölümlerinin ardındaki toplumsal ve sağlık sistemindeki sorunları eleştirdi.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası son günlerde kamuoyuna yansıyan yeni doğan bebek ölümleri olaylarına dikkat çekmek amacıyla Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanıp önemli açıklamalarda bulundu.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nazan Aksaray, ülkemizde artan toplumsal bozunma haberlerine değinerek sağlık sistemindeki derin sorunları gözler önüne serdiğini belirtti.

Dr. Aksaray, kaybedilen bebekler için üzüntülerini dile getirip ailelerine başsağlığı dileyerek, “Bu olay hem toplumsal bozunmanın hem de sağlık alanında yıllardır dile getirdiğimiz uyarıların nedenlerinin görünür olduğu son noktadır. Burada elbette bir suç şebekesi vardır ve suçlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ancak olayın özünde bu suçun işlenebileceği ekonomik ve politik bir ortam olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Mevcut iktidar, sağlığı bir hak olmaktan çıkarıp bir meta haline dönüştürdü,” diyen Dr. Aksaray, “Bu yolla, yıllar içinde kamu sağlık hizmetine ulaşabilmeyi adeta imkansız hale getirmiş, hastaları özel sağlık kurumlarına gitmeye mecbur bırakmıştır. Özel sağlık kuruluşlarını teşvikleriyle desteklemiştir. Bugün ülkemizdeki yeni doğan yoğun bakım yataklarının 4738’i kamu hastanelerinde, 1617’si üniversite hastanelerinde, 7248’i ise özel sektördedir.Yani yatakların yarıdan fazlası ticari kuruluşlardadır. İstanbul’da durum çok daha vahimdir. Ülkemizde 1000 yeni doğan için yoğun bakım yatağı 4.6 iken, İstanbul’da bu oran kamu hastanelerinde Türkiye ortalamasının altında, 3.8, özel sektörde ise çok üstünde 13.3’tür. Bu veriler iktidarın sağlığı ticarete açtığının somut kanıtıdır” diye belirtti.

“Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir”

Aksaray, 2003 yılından beri uygulanan sağlık politikalarının hatalarını dile getirdiklerini, ancak şimdi bu politikalardan kaynaklanan acı sonuçlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, “İzlenen politikanın merkezinde sadece para vardır, rant vardır. Bunun uğruna neler yapılabildiğine hep birlikte tanık olduk maalesef. “Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir” demiştik ve maalesef sağlıkta dönüşüm ölüm getirdi bu ülkede. Bu günlerin taşlarını döşeyenler, bu sistemi kuranlardır” diye vurguladı.

“Sağlık bakanını istifaya çağırıyoruz”

Sağlık Bakanı’nın, yaşanan olaylarla ilgili olarak yaptığı açıklamaları eleştiren Aksaray, “Sağlık Bakanı, bir televizyon programında “Bir CİMER şikayeti ile, bir çeteyi çökerttik.” dedi. Biz buna özrü kabahatinden büyük, diyoruz. Aslında Sağlık Bakanı kendisi, yönetmekte ne denli kusurlu olduğunu ikrar etmiş oldu. Sağlık Bakanı tüm bu olaylar oluyorken, İstanbul’un 6 yıldır İl Sağlık Müdürüydü. Denetleme mekanizmalarını işletmiş olsaydı, yaşanan olayın daha en başında, kolayca tespit edileceği, hepimizin malumudur. İstanbul’un sağlığını yönetemeyen Sağlık Bakanı’nın ülkemizin sağlığını yönetemeyeceği açıktır. Kendisini hemen, şimdi istifaya davet ediyoruz” dedi.

Aksaray, olayın ardından kapatılan hastanelerde yüzlerce hekim ve sağlık çalışanının işsiz kalmasına değinerek, “Bu hastaneler kamulaştırılmalıdır ve bu meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının hakları korunmalıdır. Ülkemizin dört bir yanında binlerce hekim ve sağlık çalışanı, çok defa kendi sağlıklarından, ailelerinden ödünler vererek gece gündüz demeden kendilerine yaşatılan türlü zorluklara rağmen can siparene şekilde görevlerini yapmakta, hastalarımızı sağlıklarına kavuşturmaya çalışmaktadırlar. Yaşanan bu olayı, lanetle kınadığımızı, suçluların en ağır şekilde yargılanmaları gerektiğini bir kez daha dile getirmek istiyoruz. İstanbul Tabip Odası olayda adı geçen hekim demekte zorlandığımız kişiler hakkında re’sen soruşturma başlatmıştır” ifadeleriyle duyurdu.

Son olarak Eskişehir Bilecik Tabip Odası adına konuşan Aksaray, “Ülkemizin her kurumunda olduğu gibi, sağlıktaki yozlaşma ve çürüme ile de hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bebeklerimizi, hastalarımızı, toplumu ve sağlık çalışanlarını bu pervasızlıktan hep birlikte koruyacağız. Son sözümüz de hastalarımıza, hasta yakınlarımıza olsun isteriz. Yıllardır hastalarımıza iyi hekimlik yapabilmek için mücadele veriyoruz” sözlerini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :