İlaçta kur krizi giderek büyüyor!

İlaçta kur krizi giderek büyüyor!
 Muhabir
İsviçre merkezli bir ilaç firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını durdurdu.

Türkiye'de ilaç krizi giderek büyüyor. İsviçre merkezli bir ilaç firması, ecza depolarına gönderdiği açıklamayla 14 ilacın satışını tamamen sonlandırdığını duyurdu. Firma yetkilisinin yaptığı açıklamada, yüksek kur farkı gerekçe gösterildi.

Satışı sonlandırılan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. İlaçlardan bazılarının Türkiye'de bir eşdeğeri de bulunmuyor. Bu durum ise büyük riskleri beraberinde getiriyor.

ialc-2.jpg

“TEDAVİLER AKSIYOR”

Türkiye’de satışı durdurulan ilaçların ülkemizde eş değer bir üretimi olmadığının bir kez daha altını çizen Eczacı Eren Eryılmaz, tedavisi devam eden hastaların tedavi süreçlerinin aksadığını ve ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. Eryılmaz, şöyle konuştu:

“Türkiye’den çekilen bu 14 kalem ilacın içerisinde ne yazık ki raporlu dediğimiz, hayati önem taşıyan ve muadili olmayan, Türkiye’de eş değer üretimi olmayan ilaçlar yer alıyor. Bu hastaların şu an tedavilerin aksamasına neden oluyor. Yeni tedavilerde bu hastaların nasıl ilerleyeceğini doktorlar da kestiremiyor”

TÜRKİYE’DEN ÇEKİLECEK İLAÇ VE FİRMA SAYISI ARTABİLİR!

Türkiye’den çekilecek ilaç ve firma sayısının ilerleyen zamanlarda artacağını düşündüklerini ifade eden Eryılmaz, “İlerleyen zamanda Türkiye’den çekilme kararı alacak ilaç sayısının artacağını düşünüyoruz. Çünkü bu Euro kuru ve ticari anlayışla yürüdüğümüz zaman sıkıntılar yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“EURO KURUNUN ACİLEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR”

Yaşanan sorunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenin ne olduğunu aktaran Eryılmaz, “İlaç ticari bir meta olarak görülüyor. İlaç, insan sağlığı içindir. Bunu eczacılar, doktorlar ve sağlık elemanları düşünüyor fakat ilaç firmaları bu işi ticarete dökmüş durumda. Bunun önlenmesi için Euro kurunun acilen düzenlenmesi gerekiyor. Yoksa Türkiye piyasasından çekilecek olan ithal firmalar, ithal ilaç sayısının giderek artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.