Şifa ararken sağlığınızdan olmayın

Şifa ararken sağlığınızdan olmayın
 Muhabir
Gribal enfeksiyon dönemlerinde bağışıklığı güçlendirmek için kullanımı artan bitkisel ürünler bilinçsiz kullanılırsa kişileri sağlığından edebiliyor.

Eskişehir’de gribal enfeksiyonların yeniden artışa geçmesiyle birlikte insanlar bağışıklıklarını güçlendirmek, hastalığına şifa olması için ilaç tedavisinin yanı sıra bitkisel ürünlerde derman aramaya yöneliyor.

Mevcutta en yaygın olan öksürük şikayetiyle aktarların yolunu tutan vatandaşlar çeşitli bitki çayları, macunlar ya da karışımlarda çözüm bulmaya çalışıyor.

Bu noktada vatandaşları uyaran Uzman Diyetisyen Lalenur Balcı, doktor tavsiyesi almadan takviye edici ürünlerden kaçınmak ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bitkisel karışımların kronik rahatsızlıkları ve alerjileri tetikleyebileceğini vurgulayan Balcı, “Biz her duyduğumuz bilginin doğru olduğunu düşünüyoruz ama özellikle günümüzde çok fazla yanlış bilgi dolaşmakta. Özellikle karışım ürünler her kişide aynı etkiyi bırakmaz ve kesinlikle ‘doğrudur’ diye bir bilgi söz konusu değil. Çünkü herkesin yaşı, cinsiyeti, hastalıkları farklı oluyor ya da kronik hastalığı olmayıp alerjileri olabiliyor. Özellikle bu tarz karışımlar alerjileri çok fazla tetikliyor. Bundan dolayı kullanımı önermiyoruz” ifadelerini kullandı.

BİTKİSEL KARIŞIM KULLANACAKLAR DİKKAT!

Dikkatsiz ve yanlış ürün kullanımında ciddi rahatsızlıkların önünü açabilecekleri konusunda vatandaşları uyaran Balcı, “İnsanlar nasıl çift yaratılmışsa bitkiler de doğada çift yaratılmıştır. Örneğin bir ağacın kabuğu tarçın değil ama onu öğüttüğümüzde kokusu tadı aynı tarçın özelliğinde oluyor. Yani siz tarçın alıyorum deyip, aslında sıradan bir ağacın kabuğunu alıp onu kullanıyor olabilirsiniz. Bunların ayrımını toplum olarak çok iyi yapamadığımız için her şeye inanıp, alıp kullanıyoruz. Bu tip hatalı kullanımlarda uzun vadede karaciğer ve böbrek problemlerine de yol açıyor. O yüzden bu tarz karışımları vatandaşların, hekimlerine ya da konun uzmanına danışmadan asla kullanmalarını önermiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.