Uzmanı değerlendirdi: İntiharlar şu sebeplerle oluşuyor

Uzmanı değerlendirdi: İntiharlar şu sebeplerle oluşuyor
Uzman Psikolog ve Psikoterapist Emine Esra Şahin, Eskişehir’de yaşanan öğrenci ölümlerinin ardından intihar olaylarının arkasında yatan sebepleri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Uzman Psikolog ve Psikoterapist Emine Esra Şahin, yaşanan öğrenci intiharlarını değerlendirerek bu olayların yaşanmaması için yapılabilecek yolları aktardı. Şahin, “Biz bu süreç için ne yapabiliriz? Bu tarz durumların önüne nasıl geçebiliriz?” soruları üzerinden çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

“YOK OLUŞU GÖZE ALMAMAK GEREKİYOR”

Çocuklara öncelikle hayatın içinde ümitli olmayı öğretmek gerektiğini ve yetişkinlerin de bunu hayat duruşu olarak yaşaması gerektiğini söyleyen Şahin, “Yaşanılan problem her neyse, bunun çıkışı bir şekilde gelir. Bunu bilmemiz ve çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. En büyük kaybı yaşasak bile yok oluşu göze almadığımızda yavaş yavaş o ümit içimizde yeşermeye başlıyor. O üzüntü, içimizde sakinleşmeye başlıyor ve zaman içinde o acıyı daha az hissetmeye başlıyoruz. Bu gerçeği unutmamak ve pes etmemek gerekiyor” diye konuştu.

TEK SEBEP EKONOMİ DEĞİL

İntiharların temel sebebinin ‘ekonomi’ olarak görülmesini değerlendiren Şahin , “Birçok sebep vardır. Bunlardan biri ekonomi de olabilir fakat şunu da biliyoruz ki intihar eden grupların içerisinde çok varlıklı, refah seviyesi yüksek olan ülkelerde de intihar oranı çok yüksek. Yani bunu sadece ekonomiye bağlamak olayı çok eksik değerlendirmek olur. O yüzden sadece ekonomik sebep olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

‘ÇIKIŞ YOLU’ BULMANIN ÖNEMİ

Vakaların artmaması adına yapılabilecekleri aktaran Şahin, şunları söyledi:

“Maalesef gençlerin arasında ‘birlikte depresyona girelim, birlikte düşünce buhranlarına girelim’ gibi düşünce akımı başlayabiliyor. Çocuklarla bu anlamda daha derin ilişki kurmak gerekiyor. Problem hayatın her aşamasında olacak. Hayat böyle bir yer. Benim bu problemin içinde ‘buranın hiçbir çıkışı yok’ şeklinde düşünmemeyi öğrenmem lazım. Bunları öğrencilere öğretmemiz, destek programlarını daha sıkı tutmak, Psikoterapi camiasından hocaların buraya daha çok el atması lazım. Ancak bu şekilde onları sakinleştirebilir ve hayatın neşesini onlara tekrar yakalayabilmeleri sağlamak konusunda rehber olabiliriz.”

“BİZİM AİLE SİSTEMİMİZDE İNTİHAR HİKAYELERİ VAR MI?”

“Bizim aile sistemimizde intihar hikayeleri var mı?” sorusunun cevabının bulunmasının çok önemli olduğunu söyleyen Şahin, “Bunun bilinmiyor olması, daha büyük bir problem. Bu karar çoğu zaman ‘öfke ve buranın bir çıkışı yok’ hisleriyle verilen bir karar. Ailede eğer böyle bir intihar geçmişi varsa, gizlenmişse, en azından ebeveynlerin bunları bulmaları, tespit etmeleri ve çalışmalar yapması çok önemli. Çünkü gizlendiği zaman bu çocuğa duygu mirası olarak geçiyor. Gizlendiğinde ve çocuk bir problem yaşadığı zaman hissettiği tek şey ve bulabildiği çıkış yolu ‘ölüm’ oluyor” şeklinde konuştu.

Etiketler :