"Yeniden pandemi olabilir"
Covid-19 pandemisinin üzerinden yaklaşık üç buçuk yıl geçmesine rağmen uzmanlar Covid’in yeni varyantlarının hala insanlar üzerindeki etkisini inceliyor. Özellikle Covid-19'un yeni varyantları diğer ülkeleri harekete geçirirken Eskişehir Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer yeni varyantların oluşturabileceği sonuçlara ilişkin açıklamalarda bulundu, insanların test yaptırması gerektiğine vurgu yaptı.
“BU SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN TERCİHİ”
Hamit Güçler yeni varyantlar hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Vücutta kırıklık, ateş öksürükle tam tanımlanamamakla birlikte hastalık artışından bahsediliyor. Bu varyant yaz gribi olarak ifade edilmesine karşı test yapılamadığı için bunu Covid olarak değerlendirmek pek mümkün olmadı. Çünkü insanlar test yapmaya yanaşmıyor. Covid-19 pandemisindeki her hastaya yaptığımız testler bugün yapılmıyor. Belki maliyet açısından belki de hastalığın sönümlenmesi açısından bu Sağlık Bakanlığı'nın bir tercihidir. Test yapmazsanız da virüsü tespit etmeniz mümkün değil.
“KÜRESEL ÖLÇEKTE PANDEMİLERE YOL AÇABİLİR”
Hamit Güçlüer, Dünya Sağlık Örgütü'nün izleme aldığı iki alt varyanta da değindi:
“Son dönemde incelemeye alınan alt varyantlardan biri Eris diğeri de Pirola. Eris olarak adlandırdığımız virüs dünyada yaz pikine yol açtı. Ülkemizde de vardı ama Covid olarak adlandırılmadı. Bu hastalığa bağlı olarak tüm dünyada hastaneye yatış oranlarında bir artış oldu. Pirola olarak adlandırılan diğer varyant da hiper mutant olarak değerlendirildi. Hiper mutant da aşırı hastalıkla ilişkili bağışıklıktan kaçabilecek bir varyant. Yani aşı da yapsanız vücudunuzda yeterli bağışıklık da olsa bu varyantın sizi enfekte edebilir. Tabii önümüzdeki süreçlerde enfeksiyoncular ve mikrobiyologlar bu varyantlarda bir artış olabileceğinden bahsediyorlar. Doğal olarak virüsler hiçbir zaman için ortamdan kaybolmuyor. Örneğin Covid-19 önceden de vardı. Ardından pandemi yaptı, değişti, sönümlendi. Şimdi farklı varyantlarla süreci devam edecek. Daha alt düzeyde salgınlar olabilir. Küresel ölçekte pandemilere yol açabilir. Tüm bunları süreç içerisinde göreceğiz.”
EDİNİLEN ALIŞKANLIKLAR UNUTULMAMALI
Pandemileri engellemek adına önerilerde de bulunan Güçlüer, “Solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda aşı bizim elimizdeki önemli bir silah. Okulların açılmasına bağlı olarak çocuklar, küçük alanlarda bir araya gelecekler. Covid ile yaşadığımız o süreci yaşamamak için sınıfların sürekli havalandırılması, öğrencilerin arasındaki boşlukların daha geniş tutulması gerekirken el yıkama alışkanlığının da geri kazandırılmalı gerekiyor. Bunlar hep edindiğimiz alışkanlıklardı ama pandemi bitiminde hepsini unuttuk. Bu alışkanlıkların devam etmesi gerekecek. Maske, mesafe ve hijyen kriterlerimiz nasıl ki pandemi döneminde varsa şimdi de olmalı” şeklinde konuştu.
ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLEN BU ÜÇ HASTALIKTA AŞI ÖNEMLİ
Güçlüer, aşının önemine de değinerek “İnsanlar aşı yaptırmaktan geri duruyorlar. Dışarıdan verdiğimiz için kimisinde alerji yapabilir. Farklı yan etkileri de olabilir. Ama yaşamsal olarak baktığınızda pandemide aşı öncesi pek çok insan yaşamını kaybederken hekimler, sağlık çalışanları dahil aşıdan sonra bu oran çok düştü. Aşının yan etkisi yok muydu? Göz ardı edilebilecek kadar vardı. Solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış olacak. Bu hastalıkları birbirinden ayırt etmek gerek. Özellikle griple Covid-19’un. Başlı başına belli bulgularla kendini gösteren çok yan etkileri olan, ölümcül olabilen bir hastalık. Son dönemde grip ve kızamık oranlarında da çok ciddi bir artış var ülkemizde. Hiç olmaması gereken bir durum bu. Çünkü aşıyla önlenebilir hastalıklar. Dolayısıyla toplumda çok hızlı bir şekilde yayılıp ciddi komplikasyonlara veya hastanede yatım sürelerinin artmasına, ölümlere neden olabilen Covid-19, grip ve kızamıkta aşı tekrarları, aşı takipleri çok önemlidir” vurgusu yaptı.