Eskişehir Eğitim-İş'ten MEB'e sert tepki

Eğitim-İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, MEB Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ve kamu emekçilerinin iş bırakma eylemini hedef alan yazıya tepki gösterdi.

Eğitim-İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “İş Bırakma Eylemi” konulu yazıya sert çıktı. Arslan, sendikal hakların anayasal güvence altında olduğunu vurgulayarak, kamu emekçilerinin iş bırakma eylemine yönelik yapılan baskıların hukuksuz olduğunu ifade etti.

"SENDİKAL HAKLARA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENMİŞTİR"

Arslan, yaptığı açıklamada, MEB tarafından 29 Ocak 2025 tarihli ve 125472138 sayılı yazının ülke genelinde iş bırakma eylemine katılan kamu emekçilerine tebliğ edildiğini belirtti. Söz konusu yazıda, sendikal haklarını kullanarak iş bırakanların yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğinin öne sürüldüğünü ve öğrencilerin haklarının zarar gördüğünün iddia edildiğini aktardı. Arslan, "Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ile çok sayıda diğer kamu görevlileri konfederasyonları bir araya gelerek, tüm kamu emekçilerinin ücretlerinin, diğer ekonomik ve özlük haklarının her geçen yıl, onurlu insanca yaşanacak bir gelir düzeyinden ve güvenceli çalışma yaşamından uzaklaşıp, açlık ve sefalet düzeyine doğru sürüklenmesine karşı ortak bir eylemlilik süreci inşa etmiş, 13 Ocak 2025 tarihinde de iş bırakma eylem kararını almıştır" diye konuştu.

"BU BASKILAR ASLA KABUL EDİLEMEZ"

Eylemin, kamu emekçilerinin içinde bulunduğu ekonomik koşullara karşı bir tepki olduğunu belirten Arslan, "Sendikaların üretimden gelen güçlerini kullanarak ortaya koyduğu bu sese kulak vererek ekonomik koşulların yarattığı olumsuzlukları düzeltmekle sorumlu olanların bunu yapmak yerine, tebliğ ettikleri yazılar ile sendikal haklara yönelik baskıları asla kabul edilemez" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamu emekçilerine tebliğ edilen yazıların hukuksuz olduğunu belirten Arslan, "Mobbingdir! Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğü kapsamındaki sendikal faaliyet hakkının ihlali niteliğindedir. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın kararlarında kesin olarak aykırıdır" ifadelerini kullandı. Arslan, "Sendikal faaliyet hakkını kullanması nedeniyle mağdur edici işlemlerin uygulanması, Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi kapsamında ‘sendikal faaliyetin engellenmesi suçunu oluşturur ve bu durum cezai, hukuki ve idari yönden sorumluluk doğurur" dedi.

"İŞ BIRAKMA EYLEMLERİ HAKLI, YASAL VE MEŞRUDUR"

Arslan, "İş bırakma eylemleri haklı, yasal ve meşrudur! Sendikal haklarımıza yönelecek her türlü girişime karşı duracağımızı en yüksek kararlılıkla ifade ediyor, hiçbir koşulda gerektiğinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan da çekinmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Eğitim Haberleri