2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla beraber Eskişehir’de 6 okulda boşaltma kararı alındı. Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL) velileri de okullarının boşaltılmasının ardından yaşadıkları mağduriyeti anlatmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Veliler, topladıkları şikayet ve talep dilekçelerini müdürlüğe teslim etti.
GÖRÜŞMELER YAPILDI
EAL velileri adına konuşan Gamze Yapar, il milli eğitim müdürü ve Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşme taleplerinin olduğunu dile getirerek açıklamasına başladı. Yapar, “İl milli eğitim müdürümüzle görüşmemiz itibariyle en uygun okulun ‘İkram Cirit’ olduğu ifade edildi. Toki İkram Cirit Anadolu Lisesi lokasyonu itibariyle bizim okulumuza oldukça uzak. 11 ve 12. Sınıf öğrencilerimizin eğitimlerini sekteye uğratacak bir konuda ulaşım açından” diye konuştu.
MERKEZİ LOKASYON TALEBİ
Yapar, geçici olarak verilecek olan okulun merkezi bir konumda olmasını talep ettiklerini dile getirdi. Yapar sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bizim talebimiz yıkım kararı alınmış bir okulda öğrencilerimizin devam etmesi değil, öğrencilerimizin eğitimini engellenmeyecek mesafede bir merkez belirlenmesini istiyoruz.”
“CİDDİ SIKINTILAR YAŞAYACAKLAR”
Ulaşım ve zaman konusunda ön gördükleri sıkıntıları aktaran Yapar, “600’ü geçen bir nüfusumuz var. Yarı yarıya servis kullanan ve otobüs kullanan öğrencilerimiz olacak ve okul çıkışında otobüs duraklarında ciddi bir yığılma olacak. Bu da ciddi bir taşıma sorunu teşkil etmekte. Derslere ve kurslara yetişme konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacaklar. Her gün 45 dakikalık bir zaman heba olacak” sözlerine yer verdi.
Açıklamanın ardından konuşan EAL’de öğrencisi olan veli Bilge Keskin, “Çocuklarımızın sınava hazırlanma sürecinde en kıymetli şeyin zaman olduğunu Sayın Valimiz ve Sayın Milli Eğitim Müdürümüz bilmiyor mu? Çocuklarımızın geleceği, ülkemizin geleceğidir” dedi.
“ÇOCUĞUMUN BAŞINA BİR ŞEY GELSE, BUNUN VEBALİ KİMİN ÜZERİNE?
Çocuklarının güvenliği konusunda derin endişe duyduklarını ve ciddi maddi yükümlülükler altında kaldıklarını anlatan Keskin, “Servis ücretlerimiz 2 bin 500 lira ve biz öğrencilerimize ek ders de vermek zorundayız. Bizim çocuklarımız için e önemli şey zaman. Tüm harcamalarımız ayrı ayrı külfet. Servislerle konuştuğumuz zaman okuldan dönüşte merkezi yerde bırakma konusunda ‘2. bir servis ücreti vermek zorundasınız’ diyor. Ayrıca belediye duraklarında çocuklarımız Aşağı Söğütönü’nden gelirken, benim çocuğum kız çocuğu, kim koruma garantisi veriyor? Bir ay sonraya attılar taşınmamızı madem bu zamanda çocuklarımızın servis ücretini Milli Eğitim Müdürlüğü karşılayacak mı? Benim çocuğumun başına durakta bir şey gelse, bunun vebali kimin üzerine? Bizim çocuklarımızı devlet korumak zorunda. Hem servis ücreti, hem otobüs ücreti, hem de ek ders ücretleri varken asgari ücretli birisi bunları nasıl karşılayacak?” şeklinde konuştu.
“KOCA YAZ NEDEN BEKLENİLDİ?”
EAL’in bahçesinde yer alan derslikleri kendi çocuklarının neden değerlendiremediğini sorgulayan veliler mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrıda bulundu. Keskin, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı:
“Bizim EAL bahçesine 2021 yılında ihale eden 24 derslik lisemiz vardı. Liseyi ortaokul yaptı Milli Eğitim. Bir çok imkanı olan bir okul varken bahçemizde ortaokul olarak kullanmak devletimize bir külfet değildir? Neden biz o dersliklerden faydalanamıyoruz? İlk söylenilen şuydu, binamız eski olduğu için yeni bina yapılıyor. Sonra imam hatip lisesi oldu ama lise yerine şu anda ortaokul var. Neden bu zamanda söylenildi? Koca yaz neden beklenildi? Sesimizi duyun, mağduriyetimizi 2 hafta içerisinde giderin."