“Kadın öğretmenler süt iznini kullanamıyor”

Eğitim Bir-Sen Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Şerife Bilik, çalışan kadınların sorunlarına dikkat çekerek, süt izni hakkının etkin kullanılmadığını vurguladı.

Eğitim Bir-Sen Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Şerife Bilik, çalışan kadınların yaşadığı sorunlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bilik, Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonları olarak sahada aktif çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bu çabaların çalışan kadınların huzurlu bir çalışma ortamı sağlanması, ailelerine daha iyi bir yaşam sunmaları ve sağlıklı bireyler yetiştirmeleri açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Kadın memurun doğum ve süt izinleri 657 sayılı kanunun maddelerinde düzenlenmiş olduğunu hatırlatan Bilik, “Kanunun 104/ D maddesinde: “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izni hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır” ibaresi yer almaktadır” diyerek bu hakkın etkin bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Bilik, “Ancak köy öğretmenleri başta olmak üzere görev yaptığı eğitim kurumu ile ikametgahı arasındaki uzun mesafe nedeniyle bu izni kullanamayan ve sınıfının fiili ihtiyaçları sebebiyle süt iznini kullanmaya pek de bir şans bulamayan köy öğretmenlerinin süt iznini fiilen kullanamadıkları görülmektedir. Bu durum kamu işvereninin tek taraflı tasarrufuyla belirlenen çalışma yeri, süresi ve çalışma şartlarından kaynaklanan durumlar nedeniyle kanuni bir hakkın fiilen kullanılmasının engellenmesine neden olmaktadır" ifadelerini ekledi. Eğitim Bir-Sen Genel Merkezinin, Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik yazılı bir başvuru gerçekleştirdiğini aktaran Bilik, “Köy öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere mesafe ve çalışma şartları nedeniyle süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgahlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve veya il ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde geçici görevlendirmeleri hususunda düzenleme yapılması istenmiştir. Memurların özlük hakları ile ilgili örgütlü mücadelemiz bugün olduğu gibi yarın da devam edecektir” diye vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Eğitim Haberleri