Türkiye'de esnaf, ekonomik dalgalanmaların ve artan enflasyonun etkisiyle zorlu bir dönemden geçiyor. Yerel seçimlerin ardından yaşanan mali sıkıntılar, birçok işletmeyi zor durumda bırakırken, hazine destekli krediler esnafın nefes almasına yardımcı oluyor.
Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Safa Şen, “Devlet esnafımıza hazine destekli birtakım krediler kullandırmakta. Bu kredileri, esnafımız Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullanabiliyor. Ciddi manada kullanan esnafımız var. Yerel seçimlerden sonra devletimiz mali açıdan çok ciddi bir sıkıntıya girdi. Enflasyon hızla yükselmeye başladı. Bu neredeyse çift haneli rakamları üzerine çıkmaya başladı. Ekonomik anlamda hem ülkemize hem esnafımıza hem de halkımıza ciddi manada etkiledi. Esnafımız çok düşük faiz oranlarıyla Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kredi kullanmakta. Esnafımız bu faiz oranıyla kredi kullanırken ülkemizdeki enflasyon oranı yüzde 7-8’lik bir düşüş yaşadı” diye belirtti.
“DEVLET DESTEKLİ KREDİLER ESNAFI RAHATLATIYOR”
Şen, “Esnafımız hazine destekli yüzde 29’larla kredi kullanıyor. Güncel faizin yarısı oranında kullanırken bunun yanında ödeme kolaylığıyla da kredilerini kullanıyorlar. Ekonomik açıdan yaşanan sorunlar esnafın işlerinde birtakım sıkıntılara sebep oluyor. Esnafımızın mal aldıkları yerlerden taahhütler var. Taahhütlerini yerine getirirken ihtiyacı olan nakitlerinde kooperatiflerimiz aracılığıyla işini aksatmadan ilerletebiliyorlar. Her gelen esnafımız yararlanabiliyor” sözlerini kaydetti.
“KİRA STOPAJLARI DÜZENLENMELİ”
Son zamanlara esnafın önemli sorunlarından biri olan kira artışlarına da değinen Şen, “Dükkan sahipleri günlük artışlara göre rakamları yüksek tutmaya başladılar. Bunlarla ilgili kesinlikle düzenleme yönünde Bakanlığa talebimizi iletiyoruz. Bunun yanında stopajlar da var. Kira stopajları ilgili bir düzenleme gelmesini Ankara’da hem kurulda hem de Bakanlık nezdinde söylüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Hükümetimiz de bu kiralar ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor” şeklinde konuştu.
“BU FESTİVALLERİN NE ŞEHRİMİZE NE DE ESKİŞEHİRSPOR’A FAYDASI YOK”
Geçtiğimiz hafta Odunpazarı Belediyesi meclisinde gündeme gelen ve belediye tarafından düzenlenen farklı kültür ve yörelerin festivalleri hakkında da görüşlerini paylaşan Şen, “Zaman zaman şehrimizde festivaller düzenleniyor. Bu gerek gıda festivali gerekse moda festivali adında çeşitli yerlerde gerçekleşiyor. Belediyelerimiz izin vermeye başladı. Bu zamana kadar belediyelerimizin izni yoktu. Biz esnaf olarak bu konuda belediyelerimizden çok memnunduk. Ancak bu tür festivallerin Eskişehir’imizin gözbebeği olan Eskişehirspor’a yardım amaçlı yapılması çok hoş değil. Bizim kendi esnafımızın içinde olmadığı, katkısının bulunmadığı festivallerin başarılı olma şansı yok. Aksine kendi esnafımıza bu festivallerin zararı var. Çünkü halkımızın bu tür festivallerden yapacağı alışverişin daha sağlıklısı bizim esnafımızda var. Bence bu festivaller olmamalı. Eskişehir’imizin bu tür şeylere ihtiyacı yoktu. Düzenlenen bu festivallerin Eskişehirspor’a bir katkısının olacağını ben düşünmüyorum. Bir müddet sonra bu festivaller biter, ülkede güncelliğini kaybeder. O yöredeki esnafa ve halka hiçbir faydası olmayan festivallerin yapılması anlamlı olmuyor. Biten festivaller zincirinin Eskişehir’e getirmenin de mantığı yok. Belediye başkanlarımızın daha sağlıklı bir biçimde düşünüp karar vereceklerine inanıyorum” diye ekledi.
Kaynak: Haber Merkezi