“Eczane hizmeti sunamayacak noktaya doğru gidiyoruz”

9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, eczane ekonomisinin günden güne kötüleşerek daralmaya gitmesi konusunda konuştu.

Artan kira fiyatları, personel ücretleri, fatura maliyetleri ve ilaçların zor bulunur hale gelmesi eczacıların durumunu günden güne kötüleştiriyor. İlaca gelen zamların asgari ücretin altında kalması da yaşanan sıkıntıyı körüklerken eczanelerin ekonomisi daraldı.

9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, eczane ekonomisinde yaşanan durumun 15 yıllık bir sürece dayandığını ve artık çıkmaza girdiğini söyledi.

“DEVLET TASARRUFU ÖNCE SAĞLIKTA YAPMIŞ”

Gayrisafi millî hasılada sağlığa ayrılan paylar olduğunu belirten Çelik, eczane ekonomisinde yaşanan sıkıntıyı şu şekilde anlattı:

“Eczane ekonomileri dünden bugüne daralmadı. 15 yıllık süreç içerisinde darala darala artık çıkmaz noktaya geldi. 2003 yılında sağlıkta dönüşüm adı altında bazı reformlar yapıldı, bunların etkileri oldu. 2009 yılında gayri milli safi hasılada sağlığa ayrılan pay yüzde 5 buçuk seviyelerine kadar yükselmişti fakat 2012 yılında krizle birlikte ilk baş sağlık tırpanı yiyor ve sağlığa ayrılan pay giderek düşüyor. 2012 yılına geldiğimizde sağlığa ayrılan pay 4,3’e kadar düşüyor ve o süreçte OECD ülkeleri arasında en düşük oran Türkiye’deydi. İlaçta da ayrılan pay 1,8 seviyelerinde 0,6’lara kadar düşmüş. Bizim elimizden gitmiş ve farklı bir kanala aktarılmış. Sağlıkta tasarruf olmaz diye her zaman söylüyoruz ama devlet tasarrufu önce sağlıkta yapmış.”

“BİZİM İÇİN SÜRE DARALIYOR”

“Sağlığa, ilaca ayrılan pay sürekli düşüyor ama ülkenin nüfusu ve eczane sayıları sürekli artıyor. Bizim pastamız küçülürken pastadan pay alan kesim artıyor, ekonomi de giderek daralmaya başladı” diyen Çelik, anlattığı sorunların yanı sıra temel giderlerin yarattığı sıkıntıları şöyle sıraladı:

“Tüm bunların yanında eczanelerin kiraları, personel ücretleri, diğer fatura giderleri de gidere artıyor. Sadece bir yıl içinde eczanelerin giderleri yüzde 300 oranında arttı. Eczanelere düşen pay, kar oranları sürekli azalırken artık çıkmaz noktaya geldik. Bu enflasyonist ortamda eczanelerin giderleri katlanarak artarken gelirleri katlanmıyor. Bizim için süre daralıyor. Eczane ekonomisinin durumu ilaç yokları, sayılan sorunlar hepsiyle ilgili. İlaçtaki Euro kuru dolayısıyla bu ilaç yok sorunu da devam ediyor.”

Yaklaşık 2 yıl önce yaşanan ‘eczanelerin kapanma tehlikesi’nin yeniden gündemde olup olmadığı konusunda konuşan Çelik, “O günden bugüne ilaç fiyat kararnamesinde ufak dokunuşlar yapıldı ama hiçbir zaman yaramıza mehlem olmadı. Hala aynı noktadayız. İlaç, eczanelik hizmeti sunamayacak noktaya doğru gidiyoruz. Günden güne çıkmaza girdik ve daralmaya başladık. İlaç yok oranları da giderek artıyor ve bu konuda bir önlem alınmazsa bizi çok daha zor günler bekliyor” şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri