Elektriğe 5 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için yüzde 25 zam yapıldı. Yapılan zam esnafın enerji giderlerini artırdı. Artan giderler sonucunda esnaf da ürettikleri ürün ve hizmetlerin fiyatlarına yansıtmak durumda kalıyor.
Elektrik zammının esnaf üzerindeki etkisini Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen değerlendirdi.
Birsen, “Enflasyonla mücadele her zaman dediğimiz gibi devlet tarafından üretilen mal ve hizmetlerin devlet tarafından Sübvanse edilmesi gerektiğini ve dolayısıyla temel gıdalarda elektrik ve doğalgazın gerçek ihtiyaç olduğundan onlara gelen zammın piyasaya, ürünlere zam olarak yansıyacağını her zaman söylüyoruz. Elektriğe gelen zammın da tekrar piyasalarda bir takım ürünlere zam gelmesine sebebiyet verecektir. Enflasyonla mücadelede mutlaka hükümetimizin elzem olan ihtiyaç duyduğumuz malzemelere mutlaka zam yaparken çok iyi düşünmesi gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Elektrik, doğalgaz, su gibi ihtiyaçlarımızın sık sık zam görmesinin piyasadaki yapmış olduğumuz mal ve hizmetlere yansımasının ne kadar normal olduğunu herkes bilmektedir. Bayramın hemen ertesi günden itibaren yazılan tüm elektrik faturalarının yüzde 25 zamlı geldiğini esnafımızdan şikayet olarak 3-4 gündür aynı şikayetleri alıyoruz. Bin lira gelen faturanın bin 250 TL'ye geldiğini esnaflarımız söylüyor. Elektriğe gelen yüzde 25 zammın çok olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.
“Düşük Cirolu Esnaf Desteklenebilir”
Esnafa destek amacıyla esnafa özel bir elektrik kullanımı tarifesi oluşturulması için birtakım çalışmalarda bulunduklarını aktaran Birsen, özellikle küçük bütçeye sahip esnafa destek olabilecek bir tarife uygulanması gerektiğini söyledi. Birsen, “Bizim yapmış olduğumuz girişimler Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan döndü. Dolayısıyla elektriğe farklı bir tarifenin uygulanamayacağı yani ticari, konut ve sanayi olarak ayrılan elektrik faturalarında ticari işletmelerde esnaf veya tacir gibi ayrımın olamayacağı tarafımıza bildirildi. Mücadelemiz tabii ki devam ediyor ama yani burada tacir veya esnaf ayrımı yerine kilowatt saatte düşük sermayeli, düşük iş yapan, yanında az işçi çalıştıran işletmelere öyle bir tarife hazırlanması mümkün olacağını biz her fırsatta dile getiriyoruz. Küçük işletmelere, ciroları düşük işletmelere Ayrı tarife uygulanarak onlar desteklenebilir. Bu konudaki çalışmalarımız Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonumuzla birlikte devam ediyor. Talebimizi ısrarla gündemde tutmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi