Havalar ısınması ile birlikte inşaat sektöründe hareketlenmenin başlaması bekleniyor. İnşaat sektöründeki hareketlenme beklentisinin emlak sektörüne yansımalarının nasıl olacağını Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik değerlendirdi.
Şu anda konut satışlarında bir hareketlilik yaşanmadığını akran Çelik, ekonomideki istikrarsızlığın satışlarda etkili olduğuna dikkat çekti.
Çelik, “Konut satışları şu anda çok durağan geçiyor. Bunun da tabii sebepler var. Bizim inşaat sektörü ekonomik istikrara bakan bir sektördür. Eğer bir yerde istikrar olursa insanlar ona göre borçlanma yapıp ve kendilerine ona göre hesap yapıp borçlanabiliyorlar veya alışverişe girişebiliyorlar. Şu anda altının her gün yükseldiğini, dövizin her gün yükseldiğini görüyoruz. Piyasalarda çok gayrimenkul açısından bakarsak çok olumsuz bir hava estiğini görüyoruz. Kredi faizlerine baktığımız zaman, konut kredi faizlerine baktığımız zaman yüzde 3 ve 3'ün üzerinde. Vatandaşımız 2 milyon lira, 3 milyon, 5 milyon lira gibi bir konut kredilerine müracaat ettiğinde zaten bu paranın tamamını alamıyor. Alsa bile çok yüksek geriye dönüşler var, geriye ödemeler var. Bundan dolayı şu anda konut satışlarında bir durağanlık var. Konut satışları nerede var? 2, 3, 4 milyon lira gibi olan bölgelerde, şehrimizin bazı semtlerinde bu tip alışverişler var. Tabii vatandaşımızın yarı parası varsa biraz arabasını satabiliyor, biraz birikimini satabiliyor, eski evini satabiliyor. O bölgelerde biraz satışlar var. 5 milyon veya 5 milyon liranın üzerinde satışlar neredeyse durma noktasına geldiğini görüyoruz. Bunun da sebebi ekonominin istikrarsız bir şekilde seyretmesinden dolayı insanlar artık borçlanmaya girmekte tereddüt ediyorlar. Maliyetlerde artış duruyor mu? Kesinlikle durmuyor. Bugün inşaatın en büyük bileşeni çimentonun yükselişine, demirin yükselişi durmadı. İşçi ücretleri 2 bin liraya ulaştı. İnşaat maliyetleri de hızla bir şekilde yükseliyor. İnsanların alım güçlerinin de düşeceğini görüyoruz. Çünkü fiyatlar yükseliyor. Bundan dolayı bir durağanlık yaşanıyor. Umudumuz şunu diyebiliriz yani dışarıdan gelecek eğer Avrupalılar alışveriş yaparlarsa umudumuzu ona bağladık diyebiliriz. Yurt dışından gelecek insanların yapacağı gayrimenkul alışverişleri ile sektörümüzde bir hareketlilik yaşanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi