Eskişehir esnafından haksız rekabet isyanı

Eskişehir Ayakkabıcılar ve Çantacılar Oda Başkanı Akın Yüksel, Kasım ayında başlayan indirimlerin de esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.

Eskişehir Ayakkabıcılar ve Çantacılar Oda Başkanı Akın Yüksel, havaların soğumasıyla birlikte başlayan durgunluğun ‘Kasım ayı indirimleri’yle hat safhaya ulaştığını ve işlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Yüksel, “Bu indirimler bütün esnafın potansiyelini düşürüyor, belini büküyor” dedi.

Kış aylarının başlaması ve soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte Eskişehir’de çarşı esnafının işleri durgunlaştı. Soğuk havaların yanı sıra internet ortamında yapılan satışların haksız rekabet oluşturarak yerelde hareketliliği azalttığını aktaran Eskişehir Ayakkabıcılar ve Çantacılar Oda Başkanı Akın Yüksel, Kasım ayında başlayan indirimlerin de esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.

“HAKSIZ REKABET VAR”

Küçük esnaf olarak kira, fatura gibi temel giderlerinin olduğunu vurgulayan Yüksel, özellikle sosyal medya üzerinden satış yapan satıcıların bu tarz giderlerinin olmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Hiçbir şekilde devlete fayda sağlamadan, sosyal medyada bir hesap açıp 15-20 bin takipçi edinip satış yapabiliyorlar ama biz giderlerimizi ekleyip dükkanı çevirmek zorundayız. Bu tarz yapılan satışlar bizi olumsuz etkiliyor. Önüne gelen bir şey satmak için düşük kar marjlarına satış yapıyor, bu da esnafı etkiliyor. Haksız rekabet var.”

Yüksel, bu mecralarda vergisiz satış yapan birçok sayfa olduğunu ve bunun denetlenmesi gerektiğini belirterek, “Buna bir ‘dur’ denilip esnafın önünün açılması gerekiyor. Devletin acilen önlem alması lazım” dedi.

KASIM AYI İNDİRİMLERİ ESNAFIN BELİNİ BÜKÜYOR

Yüksel, Vatandaşların Kasım ayında başlayan ve ay sonuna kadar devam eden çeşitli, büyük markaların yaptığı indirimlerin esnafı olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Yüksel, “Bu indirimler bizim belimizi büküyor. Büyük markalarda bir kazak için kavga eden kişiler ya da mağazaları talan eden insanlar var. İndirim yapanlar yok mu, var ama pek çoğu fiyatı şişirip indirim yapıyor ve normal fiyatına satıyor. Bizim insanlarımız da buna kanıyor” diye konuştu.

“Devletin bu Kasım ayı indirimlerini kaldırması ya da denetlemesi lazım” diyen Akın, indirimlerin gerçekliliğinin araştırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Gerçekten indirim yoksa, vatandaşımızın bütçesine de zarar veriyor. Bu indirimler tüm esnafımızın potansiyelini düşürüyor, marketçimizin bile.”

Ekonomi Haberleri