Eskişehir'de eğitim gören öğrencilere kötü haber

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir’de konut açığı tartışmalarına bir yenisi daha ekleniyor.

Eskişehir şehir düzeniyle ve uygunluğuyla her zaman öğrenci şehirlerinin önde gelenlerinden oldu fakat son dönemde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle Eskişehir ‘öğrenci şehri’ olmaktan uzaklaşmaya başladı. Özellikle diğer şehirlerden ayrı olarak Eskişehir’de yaygınlaşan ‘apart sistemi’, öğrencilerin konaklama ihtiyaçlarını ‘en ekonomik’ çerçevede karşılıyordu.

Apart sistemi, fatura ve kira bedelini bir araya getirerek öğrencilere hepsi bir arada bir hizmet sunuyordu. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar Eskişehir’de ‘apart sistemi’ni de yok etme noktasına getirdi. Birçok apart sahibi yıl içerisinde yaşanan dengesiz mali süreçlerin altından kalkamadığı için apartlarını kapatmak, devretmek ya da ‘daire’ usulüyle kiralamak zorunda kaldı. Bu durum hem öğrenciler hem de apart sahipleri için ciddi sıkıntılar oluşturmaya başladı.6 yıldır apart işiyle uğraşan Yasin Aksöz, artan giderlerden sonra apartını ‘daire modelin’e dönüştürdüğünü dile getirdi.

GELİR SABİT GİDERLER ARTIYOR

Apart sahipleri, bir yıllık sözleşme imzaladıkları için yıl içerisinde artan masrafları kira bedeline yansıtamıyor. Gelirin sabit kalıp giderin oransız şekilde artmasının kar majlarını ciddi oranda düşürdüğünü dile getiren Aksöz, “Yıllık bazda yapılan sözleşmede getiri sabit kalırken giderler oransız şekilde artıyor. Dolayısıyla biz de yen kira bedelini belirlerken önümüzdeki yılı ön görmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte biçtiğimiz fiyat yüksek oranda artmış görünüyor” dedi.

KAR MARJI HER AY DÜŞÜYOR

Kar oranlarının her geçen ay düştüğünü ve birçok apart sahibinin bu imkanlarda işlerini yürütemediğini ifade eden Aksöz, “Kar marjı her geçen ay düşüyor. Bununla beraber yapılan yatırıma dair getirinin düşük kalması da hizmet aksamasına sebebiyet veriyor. Apart fiyatları yüzde yüz artmış olsa dahi kar marjı, 6 aylık değerlendirmelerde dahi çok düşük seviyelerde kalıyor. Alım gücü düşmesi ve arz talep dengesizliğinden dolayı da apartlar kapasitelerini dolduramıyor, düşük fiyatlarda doluluk sağladığında ise hizmetten kısıtlama yapılıp memnuniyet düşüklüğüne sebebiyet veriyor. Bir çok sabit giderden kurtulmak için apartlar, daireye çevrilmek durumunda kaldı” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK SORUN”

Sıkıntıların daha da devam edeceğini ve öğrencilerin de zor durumda kalacağını söyleyen Aksöz, “Apartların yeterince kontrol altında tutulmaması büyük bir sorun. Ayrıca, ilgili kurumların özel apartlara yeterince destek vermemesi bu durumları daha çok tetikleyecek ve hem öğrenciyi hem de işletmeleri daha fazla zor duruma sokacak” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA

Anadolu Üniversitesi’nde öğrenci olan Doğa İmren, bu zamana kadar apartta kaldığını fakat yeni fiyatların yüzde 100’ün üzerine çıkmasından kaynaklı olarak daha ekonomik olması amacıyla 3 arkadaş ortak eve çıktıklarını aktardı. İmren, “Üniversiteye geldiğimden beri apartta kalıyorum. Zaten Eskişehir’de yurttan çok apart var. Tek fiyata her şey dahil konaklama ihtiyacını karşılamak çok ekonomikti ama artık fiyatlar çok yükseldi. Ben 1600 liraya kalıyordum, önümüzdeki sene 4 bin lira olacağı söylendi. Daha sonra da apart mantığından çıkıp daire olarak kiralayacaklarını söyledi apart sahipleri. Biz de 3 arkadaş eve çıkmaya karar verdik” dedi.

Ekonomi Haberleri