Eskişehir'de meyveye hasret kalacağız

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, Üretim, neredeyse her meyvede sıkıntılı. Soğuk alanlarda şu anda meyve yok, kesinlikle yok" dedi.

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, Türkiye genelinde ve Eskişehir’de havaların artmasına bağlı olarak yaşanan kuraklığın sebze ve meyve üretime olan etkisini değerlendirdi. Kılıç, “Şu anda sıcaklıklar maalesef ki mevsim normallerinin 8-10 derece üzerinde seyrediyor. Bunun da ister istemez sebze üretimine etkisi oluyor. Ürünlerimiz çok çabuk suya geliyor. Aşırı sıcak olduğundan dolayı yeterli tozlaşma da olmuyor. Bunun zararını ilerleyen günlerde göreceğiz. Rekolte düşüklüğü de bekliyoruz. Eskisi kadar olmasa da şu anda da anız yakımı maalesef var. Çiftçiler tarlayı sürerken daha temiz bir ortamda çalışmak istiyor. Kurumların tarlaya karışmaması için, tarladaki organik maddeyi, böcekleri yakıyorlar. Ama bu toprağın yapısını bozuyor, son derece zararlı. Ayrıca orman yangınlarına yol açabiliyor. Seyitgazi’de meydana gelen orman yangını nereden çıktığını bilmiyoruz ama buradaki birçok yangın, anız yakımı, bahçelerde bulunan çer çöpün temizlik amacıyla yakılması gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Hatta bazı bölgelerde kasıtlı olarak çıkarıldığı da söyleniyor. Eskişehir için demiyorum ama genel anlamda böyle sebeplerle ormanlar günden güne yanıyor. Kuraklık nedeniyle şu anda Eskişehir özelinde herhangi bir ciddi sorun söz konusu değil. Ama ilerleyen günlerde bunun etkilerini göreceğiz. Nasıl göreceğiz? Bildiğimiz kadarıyla Antalya ve Mersin tarafında aşırı sıcaklardan dolayı sebzeler tamamen bitti. Son hasatlarını yapıyorlar. Henüz bizim sera alanlarımızda başlangıç aşamasındayız. Açık alanlardaki ürünler henüz çıkmadı. Bu nedenle o aradaki boşlukta fiyat farkı oluşabilir. Ama Eskişehir’in yerli ürünleri çıktığı zaman, eğer doğal afet gibi bir durum yaşanmazsa, sebze ve meyve fiyatları makul seviyede olacaktır. Açık alanlar genellikle Ağustos gibi çıkıyor. Şu anda seralardaki domates, salatalık gibi ürünlerimiz zaten hâlihazırda çıktı. Maalesef fiyatlar yüksek bir şekilde devam eder. Çünkü rakımı yüksek olan yerlerde, yaklaşık 32 ilimizin tüm meyveleri dondu. Şu anda sahil kesimlerinden gelen meyveleri tüketiyoruz. Onlar da bittiği takdirde, mevcut fiyatlardan çok daha yüksek rakamlar görebiliriz”

“Fiyatlarda Artış Yaşanacaktır”

Her meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini aktaran Kılıç, karpuz üretimin bu yıl çok iyi olduğunu kaydetti. Kılıç, “Yerinde fiyatları 2-3 ya da 5 lira gibi rakamlardan satılıyor. Ancak büyük metropollere gelene kadar fiyat artıyor. Eskişehir pazarlarında 10-12 lira gibi cazip fiyatlara satılabiliyor. Eğer bu seneyi de böyle atlatırsak, umarız önümüzdeki yıl benzer bir şey yaşanmaz ve fiyatlar düşer. Başka türlü fiyatların düşmesi zor. Üretim, neredeyse her meyvede sıkıntılı. Soğuk alanlarda şu anda meyve yok, kesinlikle yok. Şimdi yaklaşık 20-25 günlük bir süreçte dışarıdan makul fiyatlı meyve gelecek. Ondan sonra ise fiyatların daha da artacağını öngörüyoruz. Elbette bu durumu fırsatçılar da değerlendirecek ve fiyatlar daha da yükselecek. Burada vatandaşlarımızın dikkatli olması lazım. Yani ille de o meyveyi tüketmek zorunda değiliz. Tabii ki kiraz yemek güzeldir ama yoksa da alternatif ürünleri tercih etmek, kendi menfaatimize olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

Ekonomi Haberleri