Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi, Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifine tepki gösterdi. Şube Başkanı Bülent Yıldırım, hiçbir kesim önemsenmeden bütçenin hazırlandığını vurguladı.
Sağlık alanına ilişkin harcamalar ve artışları incelediklerini dile getiren Yıldırım, “Sağlık bütçesinin enflasyon ve dolar kuru artışına rağmen artmadığını azaldığını görmekteyiz. Sağlık Bakanlığının genel bütçe içerisindeki payı 2022 yılı oranının altında kalmıştır” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIK HARCAMALARININ KARA DELİĞİ”
“Yıllardır sağlık bütçesinin genel bütçe içerisindeki payının yüzde 10’un üzerine çıkarılmasını talep etmemize rağmen pay düşmüştür” diyen Yıldırım, “Bu da yetmezmiş gibi koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan oran yüzde 28,6’ten yüzde 27,6’ya düşmüştür. Tedavi edici hizmetlere ayrılan oran ise yüzde 69,5’ten yüzde 70,8’e çıkmıştır. Bunun yanında Şehir Hastaneleri kamu sağlık harcamaları içerisinde tam karadelik görevi görmeye devam etmektedir. Bir şehir hastanesine 6 hastane bütçesi ayrılmıştır” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE SAĞLIK EMEKÇİLERİNE GELİNCE YETERLİ KAYNAK YOK”
Yapılan bütçe içerisinde sağlık emekçilerine yeterince kaynak verilmediğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Personel giderlerinin Sağlık Bakanlığı bütçe içerisindeki payı 2023 bütçesinde %46, 2024 bütçesinde bu pay ise yüzde 55 olarak görünmektedir. AKP hükümetleri döneminde sağlık emekçileri daha da yoksullaşmış ve geçinemez hale gelmiştir. 2003 yılında Yüzde 70 olan oran sürekli düşmüştür. Sağlık Bakanlığı 2024 yılı bütçe teklifinde yer alan hedeflerin neredeyse hiçbiri hayatın gerçeğine uygun değildir. Sermayeyi destekleme hedefindedir.”