Eskişehir'de ulaşım vatandaşları zorluyor

Eskişehirli vatandaşlar, artan toplu taşıma ve akaryakıt fiyatları nedeniyle ulaşım tercihlerini değiştirirken, bu maliyetlerin aile bütçelerini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.

Eskişehirli vatandaşlara geçen seneden bu yana enflasyon kaynaklı toplu taşıma ücretlerindeki artışı ve akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi sorduk. Bu durumlarda hangi ulaşımı tercih ettiklerini ve bu ulaşımın aile bütçesini nasıl etkilediğine dair görüşlerini aldık.

Vatandaşlardan alınan görüşler şu şekilde;

Asena Aslan: Ulaşım masrafları insanı hem maddi anlamda hem de ruhen yoruyor. İnsanlar ister istemez gezmek tozmak istiyor. Ama buna bir yerde imkanlarımız kısıtlanıyor. Birçok yere giderken artık yürümeyi tercih ediyoruz. Toplu taşımaları da çok kullanmıyoruz. Asgari ücretle geçinen bir ülke olarak bir aracın en az 3000-4000 liralık bir masrafı var. Her ay akaryakıt sayesinde eksiden eksiye ilerliyoruz. Bu sistem hiç adaletli değil. Bir şeylerin değişmesini hepimiz çok istiyoruz ve yakın zamanda bu konuda iyi bir değişim olur diye umut ediyoruz. Geçen hafta ulaşımda artan fiyatlardan çevremizde herkes şikayetçi. Sadece özel aracımla değil; tramvaylardaki, otobüslerdeki, minibüslerdeki yaşanan bu durumdan herkes çok sıkıldı. Şehrimizde öğrenciler için bir artı hizmet sunuluyor ama öğrenciyle kalmıyor. Biz çalışanlarda çok ciddi sıkıntı içerisindeyiz. Ev kiraları uçmuş, her şeyin fiyatı artmışken bir de yolun masrafı insanı mecburiyete sürüklemesi cidden üzüyor

Pınar Kor: Genel olarak günlük hayatımda toplu taşıma kullanmıyorum evim yakın olması sebebiyle ancak uzak bir noktaya gideceksem elbette tramvay kullanıyorum. Onun haricinde kalan zamanlarda özel araç tercih ediyorum. Otobüsü neredeyse hiç kullanmıyorum. Geçen seneye göre ulaşımda artışın farkındayım. Bunu ailemizde en çok kardeşim üzerinde görüyorum. Aktarma sistemiyle her gün gidiş-dönüş yapıyor. Öğrenci için abonman sistemi çok güzel oldu. Özel araçlarda ise akaryakıt fiyatlarında artış olmasına rağmen, uzun bir yola gitmek istediğimizde her şey neredeyse toplu taşıma ücretlerine denk bir ücrete geliyor. 4 kişi gidiyorsak bir yere özel araç tercih ediyorum.

Canan Kurter: Ulaşımdaki artışlar beni çok etkiledi. Ertuğrulgazi’den geliyorum. Otobüs saatleri uygun olmuyor. Mecbur minibüsle gelmem gerekiyor. Millet Bahçesinin orada inip Çarşı’ya yürüyorum. Kızım da üniversiteye gidiyor. Bir de onun yol parası var. Fiyatlardaki değişimler aile bütçesini çok fazla etkiliyor. Bisiklet almayı düşünüyordum ama kışın bu durum zor olacağı için şimdilerde erteledim. Bu artışlar çok fazla ve bizler için adaletli değil. Birden bu kadar artması makul değil. Yine bir artışın olacağını düşünüyorum maalesef. Asgari ücretli bir çalışan olarak iki kişiyle bile hepsi yol parasına gidiyor.

Selim Djalilov: 3 yıldır buradayım, Özbekistan’dan geldim. Bu şehirde öğrenciyim ve Eskart ile toplu taşımayı kullanıyorum genelde. Burada yabancı olarak çalışma iznine sahip değilim. Biraz zor oluyor. İlk geldiğim zaman daha çok zorluyordu ve ulaşım sorunları yaşamıyorum. Sadece çok kalabalık oluyor. Maddi anlamda ulaşımda beni zorlayan bir durum yok burada.

Mehmet Kahraman: Özel aracımla genelde ulaşım sağlıyorum. Geçen senelere göre yakıttaki artış çok etkiledi. Fiatlar biraz yüksek. Emekliyim. Emekli olunca da bu durum daha da zorlaştırıyor. Çocuklarım çalıştıkları için kendi iş yerlerine ait araçlara sahipler. Ancak hastane gibi gidilmesi gereken yerlere gitmek istediklerinde kullanıyorlar. Eskişehir gibi bir yerde kısa mesafelere göre fiyatlar çok yüksek. Ulaşım bir hayli pahalı.

Ahmet Köycü: Toplu taşıma kullanırken 65 yaş üstü için kart hizmetinden yararlanıyorum. Ama genelde özel araç kullanmayı tercih ediyorum. Yakıt fiyatları çok arttı. Durum berbat. Emekli iki depo doldurmaya maaşı bitiriyor. Geçen yıla göre kıyaslanacak bir halde bile değil. Ulaşımda olumlu bir tarafı kalmadı. Eşim ve ben kaldık ama ulaşım ücretleri bizim için bile çok zor bu bütçeyle.

Kaynak: Haber Merkezi

Ekonomi Haberleri