Tarım sektöründe son zamanlarda yaşanan fiyat artışları üreticiyi isyan ettirmeye devam ediyor. Eskişehir ile özdeşleşmiş şeker pancarında da bu sorunun yaşanması Ziraat Odası’nda gündem oldu. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada şeker pancarının söküm zamanının yaklaştığını ancak fiyatların hâlâ belirlenmemiş olmasının çiftçileri tedirgin ettiğini belirtti. Çelikoğlu, "Şeker pancarının alımları Eylül'ün 19-20'si gibi başlayacak. Ancak biz şeker pancarını kaça teslim edeceğimizi bilmiyoruz" diyerek belirsizliğe dikkat çekti.
"Tekrar çiftçiyi küstürmeyin"
Geçen yıl 1 lira 85 kuruş olan şeker pancarı fiyatının bu yıl 3 lira olmasını istediklerini belirten Çelikoğlu, enflasyonun yüzde 70'i bulduğu bir ortamda çiftçilerin kazanç sağlayamadığını ve zarar ettiğini vurgulayarak, “Artık çiftçimiz şeker pancarı ve mısırdan üretici para kazanarak, buğdaydan arpadan ettiği zararı karşılamak zorunda. Pancar stratejik bir ürün. Daha önceki yıllarda çiftçiyi pancara küstürdük. Tekrar kazanmak için çok uğraş verildi. Tekrar çiftçiyi küstürmeden, çiftçiye zarar etmeye şekilde desteklemeli. Bir de bu sene yağışlardan dolayı verimde de düşük. Geçen seneden yüzde 20-25 pancar ürününde düşüklük var. Geçen seneki rekolteler olmayacak. Arpa ve Buğdayda olmadığı gibi Pancarda da olmayacak. O yüzde çok sıkıntılı bir durum” ifadelerini kullandı.
Çiftçinin nem ile sınavı
Eskişehir'deki çiftçilerin nem oranı nedeniyle ek bir dezavantaj yaşadıklarını belirten Çelikoğlu, ”Açıklanan taban fiyatındaki miktar, 14 nem oranına göre hesaplanıyor. Eskişehir ikliminde hiçbir zaman 14 oranında mısır biçilmiyor, 17-18 oranında biçiliyor. O da her artan bir birim üreticinin fiyatından aşağı inmesine sebep oluyor. Her bir nem oranı, 50 kuruş aşağı indiriyor. Normalde 6,5 liraysa çiftçinin eline 5 lira para geçiyor. Onun için açıklanacak olan fiyat iyi hesaplanmalı. Çiftçiyi öldürmeden maliyeti kurtaracak şekilde olması gerekir” dedi.
"Kazanacaksa çiftçimiz kazansın"
Çelikoğlu, yanlış fiyat politikalarının çiftçileri pancardan ve mısırdan uzaklaştıracağını, bunun da Türkiye’nin şeker ithalatına yönelmesine neden olabileceğini ifade etti. Çelikoğlu, "Çiftçi küserse ekmez. Sonra dışarıdan mısır ve buğday getirdiğimiz gibi şeker ithal etmeye başlarız. O da farklı fiyatlarla olur. Kazanacaksa çiftçimiz kazansın" diye konuştu.