"Esnaf Sarayı öksüz kaldı"

Eskişehir’in eski ve köklü ticaret merkezi Esnaf Sarayı, alışveriş merkezlerinin gölgesinde kaldı.

Eskişehir’in alışveriş noktalarından biri olan Esnaf Sarayı, son yıllarda ekonomik dalgalanmalar ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle zor günler geçiriyor. Yükselen kira fiyatları, azalan müşteri potansiyeli ve büyük alışveriş merkezlerinin çekiciliği, esnafın kazancını ve moralini olumsuz etkiliyor. Esnaf Sarayı'nda deri dükkanı işleten Selim Gül, ekonomideki bu dalgalanmaların kazançlarına yansıyan etkilerine değindi.

Gül, “Bizim işler dalgalı geçiyor; bugün oluyor, yarın olmuyor. Biz burada dükkan sahibiyiz. Diğerleri kiracı. Maliyet artışlarından dolayı insanlar kirasını bile çıkaramıyorlar. Ev ve dükkan kiralarında ayrı bir artış var. Kiralarda belli bir düzensizlik var. 10 bin liraya bizim evimiz vardı, çıktık. Şu an 15 bin lirayı vereceğiz. Hala duruyor yani. Esnaf kiralarla şu anda boğuşuyor yani kısacası bir yerde rahatsız. Bir de ev kiraları da yüksek” diye açıkladı.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ ESNAFI GÖLGEDE BIRAKIYOR

Gül, büyük alışveriş merkezlerinin Esnaf Sarayı'na olan ilgiyi azalttığını belirterek, “Bölgenin alışveriş merkezleri olduktan sonra, Esnaf Sarayı öksüz kalıyor. Oralarda herkes kalite peşinde olduğunu düşünüp, burayı ikinci sınıf olarak bırakıyor. Şehir dışından gelen ve buraları bilmeyen insan geliyor, tramvaydan iniyor. Kafayı burayı çeviriyor ancak buluyor. Eskişehir halkı büyük alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Bence yanlış bir şey. Eskişehir halkı esnafı sınıfta bırakıyor” diyerek yakındı.

Maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Gül, “Ürünlerin malzemelerinde artış olduğu zaman bunları fiyatlarımıza yansıtıyoruz tabii ki. Ancak vatandaş pazarlık yapıyor devamlı. Çanta ürünü için 550 diyorum mesela, azami 500 liraya verebiliyorum. 650 liraya sattığım ürünü, 600 liraya bırakıyorum. Şu bayan kemerine ben 80 lira diyorum. 60 liraya vermek durumunda kalıyorum. Cüzdanı 150 liraya veriyorum. Ama zaman geliyor, 130’a bırakıyorum. Mutlaka bir indirim yapmak zorundayız. Vatandaşların gücü yok, cebinde para yok” dedi.

FİYAT SERBESTLİĞİ OLDUKÇA TİCARET DURMUYOR

Selim Gül, “Ticarette fiyat serbestliği olduktan sonra ticaret durmuyor. Rekabet oluyor. Bir de fiyatlarda şey adam diyor ki mesela ben bu malı istersem 250 liraya da satarım, 200’e de satarım diyor. Böyle bir adaletsizlik var. Fiyat elastikiyeti var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Ekonomi Haberleri