Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, mevcut düzenlemeye göre işyeri kiralarında kira gelirinden doğan verginin mülk sahibi yerine kiracı konumundaki esnaf tarafından ödendiğini belirtti. Murat Arnik, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre sadece Eskişehir’de 2024 yılında yaklaşık 300 lokantacının kepenk kapattığını ifade etti. Arnik, “Esnaf teşkilatımız yalnız kaldı, kaderine terk edildi ve adeta çırpınmakta. Temsil yetkisi olan, hak ve hukuklarını arayacak olan STK ve oda başkanları kafasını kuma gömmüş, sıcak odalarında sessiz durmayı tercih etmektedirler. Esnaf teşkilatının bu kadar çok sorunu varken yetkililer vebal atındadır. Derhal sahaya inin ve esnafın sorunlarına ortak olun. Esnafımız sırtında kambur olan bu kira stopajından tamamen kurtulmak istiyor ve bu uygulamanın ivedilikle gözden geçirilmesini istiyoruz” dedi.
Arrnik şu ifadelere yer verdi: “Mülk sahibinin yükümlü olması gereken, kira gelirlerinden doğan vergi olan kira stopajı çok büyük bir haksız düzen oluşturuyor. Bugün bir esnaf işyeri kendisinin değilse, her ay kiranın yüzde 20’sini stopaj olarak mülk sahibine ödüyor. Bununla birlikte damga vergisi de eklendiğinde yüzde 20’nin üzerinde ekstra bir ödeme yapıyor. Haksız bir düzen ile birlikte esnafımızın omzuna yüklenen bu kira stopajı kiracıdan, yani esnafımızın üstünden kaldırılmalıdır. Esnafımız normal kirasını ödemekte zorlanırken, birçok vergi ve giderlerini ödemeye çalışırken en azından haksız yere alınan kalemlerden kurtarılmalı. Bu verginin kaldırılarak esnafa bir ayrıcalık istemiyoruz; yalnızca haksızlığın ortadan kaldırılmasını bekliyoruz.”
Murat Arnik,”Bu noktada uygulamada sıklıkla çift kira kontratı yapıldığını duymaktayız; biri Maliye, diğeri ise kendileri için. Görüldüğü gibi stopaj, işyeri sahipleri tarafından sıklıkla kiracılara ödettirilmekte, bu durum altından kalkamayan ve yüksek kiralara karşı direnemeyen kiracı, iki ayrı kontrat yaratmakta. Gerçek kira değeri üzerinden stopaj yapılmamakta ve üstelik kiracının ödediği stopajlar, sanki işyeri sahibinin cebinden çıkmış gibi işyeri sahibinin gelir beyanından mahsup edilerek işyeri sahibine iade edilmektedir. Daha da önemlisi bu durum halk dilinde ve uygulamada herkesçe bilinmektedir. Sanıyoruz Maliye'nin burada dikkate aldığı en önemli şey "kasasına giren sıcak paradır." Teferruatlarla ilgilenmediği de aşikâr diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Son dört yılda dükkân ve mağaza kiralarının %300’ün üzerinde arttığını belirten Arnik, mülk sahiplerinin yaptığı fahiş artışların yanında stopaj vergisinin de esnafı yük altına soktuğunu, dükkân açmak isteyen esnafın bu yükle başa çıkamadığını söyledi. Kira sözleşmelerinin çoğunda mülk sahiplerinin taleplerine göre hareket edildiğini, net kira üzerinden yapılan anlaşmalarla verginin esnafa yüklendiğini vurguladı.
Kaynak: Haber Merkezi