Fiyat artışları yeni kitap satışlarını etkiledi

Ekonomik koşullardan ve artan kağıt maliyetlerinden en çok etkilenen sektörlerin başında kitap sektörü geliyor.

2023 yılında yüksek seviyelere çıkan enflasyonun etkileri 2024 yılının başında da devam ediyor.

Enflasyonist ortamdan etkilenen sektörlerden biri ise yayıncılık. Basılan yayınların son etapta okuyucuyla buluşmasını sağlayan kitabevleri ise fiyat artışlarına yetişemez hale geldi.

Kitabevi çalışanı Burhan Sancaklı, yayıncılık sektörü ve kitabevlerinin enflasyondan ciddi oranda etkilendiğini belirtti.

Sancaklı, kitabın basım aşamasından tedarik aşamasına gelen, kitabevi yerinin masraflarına kadar, tüm fiyat artışlarının sonucunda kitap satış fiyatlarının arttığını ve dolayısıyla satışlarının da etkilendiğini dile getirdi.

Burhan Sancaklı, “2023 yılının son çeyreği kitap sektörü için de fiyat artışlarıyla geçti. Yayınevleri, dağıtımcılar ve son noktada bizler kitabevleri bu durumdan hayli olumsuz etkilendik. Okura kitabın ulaşmasından bir önceki aşama biziz ve yayıncıdan bize gelene kadar arada yükselen kağıt, akaryakıt gibi maliyetler kitabın oldukça yüksek fiyatlarda okura ulaşmasına sebep oluyor” diye konuştu.

“YÜZDE 80 ORANININ ÜZERİNDE BİR ARTIŞ YAŞADIK VE HALEN DEVAM EDİYOR”

“Yüzde 80 oranının üzerinde bir artışa tanıklık ettik ve 2023 yılının son çeyreğinde başlayan bu artışlar devam ediyor” diyen Sancaklı, “Eğitim kitaplarında da çok ciddi fiyat artışları söz konusu. Bu artış, öngörüsüz ve nereye kadar gideceğini kestiremediğimiz bir artış. Belki de haftada bir kitapların fiyatlarında değişikliklerle karşılaşıyoruz. Bir hafta önce tedarikçiden aldığımız kitap fiyatı, bir hafta sonra aynı fiyatta kalmıyor, değişiyor. Kitapta KDV oranı da sıfırlandı fakat bu artışlardan kaynaklı bunu da çok hissedemedik. Artan maliyetler karşısında bunun da anlamı kalmadı” ifadelerini kullandı.

Normal şartlarda kitap fuarların daha çok satış yapılabildiği için heyecanla beklendiğini fakat maliyet artışlarından kaynaklı bu durumun da tersine döndüğünü belirten Sancaklı, şunları söyledi:

“Kitapçılar ve yayıncıların fuar giderlerinin artışı konusunda da bir serzenişi var. Yer kiralama maliyetleri çok arttı. Orada da enflasyonun bir yansıması var. Maliyetlerin artması yayınevi bazında katılımı da düşürüyor. Bu anlamda yayıncıların desteklenmesi konusunda bir birlik ve örgütlenme olursa kitabevleri ve fuarlar daha çok zenginleşir. Yayıncılar ve kitapçılar olarak ciddi bir örgütlenme istiyoruz.”

Son olarak satışları ve okuyucunun alışveriş eğilimi hakkında bilgi veren Sancaklı, “Bu artışları okura yansıtmak da kaçınılmaz oluyor. Bu durum okurlar açısından da pek olumlu karşılanmıyor. Biz kendi bünyemizde yarattığımız sistemle okurların kitapla buluşmasını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Buna rağmen fiyat artışları yeni kitap satışlarını etkiledi. Öğrencilerin de tercihi ikinci el yönünde oluyor. Biz de temiz ikinci el eğitim kitaplarını onlarla buluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri