Eskişehir’de gelinlik ve damatlık satışı yapan esnaflar maliyetlerin geçen yıla oranla yüzde 50 artış yaşadığını ve bunun fiyatlara da yansıdığını dile getirdi. Düğün eğlencesinin bir diğer gecesi de unutulmayacak kına gecesiyken her şeyde yaşanan artışın vatandaşları zorda bıraktığını ve çiftlerin artık kına gecesi yapmaktan kaçındığını dile getiren Lütfü Kuvvet, “Artık fiyatları söylerken utanır olduk” dedi.
“ZAMLARDAN KAÇMAK İÇİN ERKENDEN GELİNLİKLERİNİ ALDILAR”
Esnaf Sarayı’nda gelinlik satışı yapan Fadime İşbilirler, “Sezon normalden erken başladı. Fiyatların artışlarından kaynaklı müşteri bilinçlendi ve erkenden ayarlayıp gelinliklerini kiralayıp ya da satın alıyorlar. Fiyat artışlarından etkilenmemek için erken siparişler almaya başlıyoruz. Dikim fiyatları 1 ay önceki ve şu anki fiyatı birebir olmadığı için insanlar uygun fiyattan yararlanabilmek adına çok daha öncesinden gelinliklerini ayarladı” şeklinde konuştu.
“ÖZEL DİKİM GELİNLİK 30 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR”
Özel dikim fiyatlarının 9 bin liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıktığını dile getiren İşbilirler, “Tabii 25-30 bin liraya çıkan gelinliklerimiz de var isteğe göre değişiyor fiyatlar. Maliyetlerimiz geçen yıla oranla yüzde 50 arttı. Maliyet artışlarımızı gelinlik fiyatlarına yansıtamıyoruz. Kendi işçiliğimi arayamaz oldum. Ama dantel, tül gibi ürünlerin maliyetleri ister istemez yansıyor. Kendi el emeğimi göz ardı ediyorum” ifadelerini kullandı.
“ORTALAMA GELİNLİK KİRALAMA 10 BİN TL’DEN BAŞLIYOR”
İşbilirler, “Geçen yıl ortalama kiralık 5 bin lira olan bir gelinlik bu yıl 10 bin liradan aşağı değil. İnsanlar bütçesine göre hareket etmek zorunda. Dantelli bir gelinlikte ful boncuklu 15 bin liraysa fiyatı, şunu seçersen daha uygun olur diye yönlendirerek daha uygun fiyatlara getirmeye çalışıyoruz. Müşteri kendi karar vermeli ve her bütçeye uygun üretmeye çalışıyoruz” diye belirtti.
“KENDİMİZDEN FEDAKARLIK EDİYORUZ”
Esnaf Sarayı’nda damatlık satışı yapan Çağrı Doruk, “Sezon erken başladı sebebi insanlar kaygılı. Fiyatlarımız çok artmadı, kâr marjımızdan fedakârlık ederek minimum fiyatta tutmaya çalışıyoruz. Geçen yıl ki kâr marjımız çok farklıydı bu yıl kendimizden fedakârlık ediyoruz. Sürümden kazanmaya çalışıyoruz” dedi.
“FİYATLARI SÖYLERKEN UTANIR OLDUK”
Fiyatlarda yüzde 100’ü aşkın bir artış olduğunu belirten kına eğlencesi aksesuar satıcısı Lütfü Kuvvet, “Çiftler artık masraftan kaçınmak için düğün, kına yapmıyorlar. Fahiş artışlar da ister istemez işlerimizi etkiliyor. Artık fiyatları söylerken utanır olduk” şeklinde konuştu. Kuvvet, “Kına gecesi için dükkanımıza gelen bir çift gelip ortalama, her şeyin en iyisine kaçmadan kına malzemeleri aldığı zaman 2 bin TL maliyet çıkıyor. Geçen yıl bin liraydı. Biz zam yapamadık mesela ürünlerimize ona rağmen halimiz bu. Kına malzemelerinin içinde kına, kına sepeti, dağıtmak için mumlar, meşale, konfeti, kar spreyi, gelin tacı, testi, nedime süsleri, tef oluyor.” İfadelerini kullandı.