Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘ekilmemiş toprak kalmasın’ hedefiyle doğru üretimin yapılmasını sağlayacak ulaştıracak ‘Havza Bazlı Üretim Modeli’ni uygulamaya sokacak. Çalışma kapsamında, hangi bölgede, hangi üründen en yüksek verimin sağlanacağı belirlenecek. Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, yeni üretim modelinin yönetmeliğinde birçok eksi tarafın ve soru işaretlerinin olduğunu dile getirdi.
SU KITLIĞI AÇISINDAN GÜZEL BİR ADIM
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre ülkemizde ‘Havza Bazlı Üretim’in planlanacağını söyleyen Özbunar, bu modelin ‘su kıtlığı’ konusunda önemli bir adım olacağı vurgusunu yaptı. Özbunar, “Artık herkes kafasına göre ürün ekip, su temin etmek yerine o bölgede Tarım il ve ilçe müdürlükleri kontrolünde ekim yapabilecek. Su kıtlığı, kuraklık, iklim değişikliğinin olduğu bir dönemde güzel bir olay ama bizim odamıza göre çok büyük eksiklikleri var” diye konuştu.
“DEVLETİN YETKİLİLERİ KAPILI KAPILAR ARKASINDA KARAR VERECEK”
Yönetmeliğe göre kurulacak komisyon üyeleri konusunda yeterli şeffaflık olmadığı ve soru işaretleri oluşturduğunu ifade eden Özbunar, “Devletin yetkilileri kapılı kapılar arkasında karar verecek. Hiç kimse bunun nasıl yapıldığı, ne konuşulduğuyla ilgili bilgi sahibi olamayacak. Aynı zamanda bu yönetmelik kapsamında tüm illerle toplantı yapıldı. Orada deniliyor ki; 2 yıl boyunca bir üretim yapmayan üreticinin elindeki tarlaya da devlet el koyacak. Üretim yapan çiftçilere kiraya verileceği ya da şirketlere kiralanacağı söyleniyor ama böyle bir komisyonda içeride nelerin konuşulacağı bilinemeyen ortamlarda bizim topraklarımız kime, nasıl verilecek? Koşulları nedir belli değil” sözlerine yer verdi.
“DİNLEMEYEN BİR HÜKÜMET SİSTEMİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Şeffaf ve kapsayıcı bir kurulun kurulmasını savunan Özbunar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kesinlikle Ziraat Odası gibi meslek odası olan, veterinerler hekimler odasının da dahil olduğu bir sistemle oluşum olması gerekiyor. Süt birlikleri, Hayvancılık birlikleri var ortada yok. Neye göre nasıl bir oluşum yapılacak bir soru işareti. ‘Biz yaptık, arkadan bir şekilde düzeltilir’ diye bir sistem var. Artıları ve eksileri var. Bizim odamıza göre eksileri daha fazla. Çünkü, dinlemeyen bir hükümet sistemiyle karşı karşıyayız.”
“SORU İŞARETLERİ VAR”
Yeni üretim modelinin bir sürü soru işareti barındırdığını belirten Özbunar, “Ekilmeyen tarla kalmasın deniyor. Toprakların kazandırılması doğru ama nasıl kazandırılacağı ile ilgili soru işaretleri var. Fiyatlandırma neye göre yapılacak? Girdi maliyetleri sabit tutulabilecek mi? Mazot fiyatları ne olacak? Gelecekle ilgili önünde hiçbir şey yok. Sadece ‘ben bu üretim modeline geçeceğim’ diye bir sistem var” dedi.
“TARIMSAL ÜRETİM YAPTIRILMAMA TARAFINA YÖNELTİLİYORUZ”
Özbunar, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Köylerimiz boşaldı, ekim dikimle ilgili sıkıntılar var. üreticilerimiz ekimden vazgeçmek durumunda kalıyor. Mesela mısır fiyatlarından sonra bin, bin 500 dekar mısır eken çiftçi önümüzdeki sene ekmeyeceğim diyor. Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçinin ektiği ürünlere bir fiyat koymadığı sürece bizim bu planlamaları yapmamız çok zor. Bir diğer konu da; geçmişte toprak, su haritamız vardı, şimdi hiçbiri yok. Tarımsal üretim yaptırılmama tarafına yöneltiliyoruz, bu çok yanlış.”