"Hayvancılık tekelleşmeye gidiyor"

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gazi Küçükarslan, hayvan sayısının azalmasına rağmen süt üretimindeki artışın dikkat çekici olduğunu belirtti.

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gazi Küçükarslan, sektörde yaşanan sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 600 bin hayvanın ithal edileceğinin söylenmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Küçükarslan, “Bizim bu konuda düşüncelerimiz erkek hayvan yerine dişi hayvan getirmelerinden yana. İthalat yerli üreticiyi bitiriyor. Bunun yerine, kendi hayvanımızı üretmemiz daha mantıklı olur. Sadece İstanbul’da günlük 3-4 bin hayvan eti tüketiliyor. Yurtdışından getirilen hayvanlar 3-5 ay yetecek gibi görünüyor” diye belirtti.

SEKTÖR TEKELLEŞMEYE DOĞRU GİDİYOR

Küçükarslan, “Her geçen gün üye sayımız azalıyor ve hayvan sayımız düşüyor. Ama ilginç bir şey var: Hayvan sayısı azalmasına rağmen süt üretimimiz artıyor. Bu da gösteriyor ki, azalan hayvanlar verimsiz üretim yapan çiftliklerdeymiş. Verimli üretim yapan insanlar çalışmaya devam ediyor. Geçen seneye göre bu sene daha az et üreten kişi veya kurum var, ama topladığımız süt miktarı aynı. Bu durum sektörde tekelleşmeye doğru bir gidiş olduğunu gösteriyor. Bu işi gerçekten bilen, bilinçli insanlar bu işe devam ediyor” şeklinde konuştu. Üyelik sayısındaki düşüşü değerlendiren Küçükarslan, “Şu an üye sayımız 575’e düştü, geçen sene 750 idi. Geçen sene bu rakamlar çok daha yüksekti. Her gün 3-4 kişi üyelikten çıkıyor” ifadelerini ekledi.

"DEVLETİMİZ DESTEK VERİYOR AMA ÇİFTÇİ BİLİNÇSİZ"

Çiftçilere sağlanan desteklerin önemine dikkat çeken Küçükarslan, “Çözüm, maliyetleri düşürmek ve çiftçiye daha fazla destek vermek. Devletimiz çiftçiye destek veriyor, ama çiftçi de bu konuda bilinçsiz. Örneğin, bu yıl Tarım İl Müdürlüğü bazı ağır işletmelere destek verebileceğini belirtti. Ancak çiftçiler bunu değerlendirmiyor. Basit bir yolla destek almak mümkünken, kimse yanaşmıyor. Buzağı desteği örneği var. Normal işletmelere 1.000 TL destek verilirken, ağır işletmelerde bu destek 6 bin TL’ye çıkıyor. Çiftçi sütten zarar ediyorsa, etten zarar ediyorsa, bu tür desteklerden kâr edebilir. Burada biraz da çiftçinin suçu var. Her şeyi devletten beklememek lazım; bilinçli bir şekilde hareket etsek bir şekilde kâr edebiliriz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Ekonomi Haberleri