Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği (TÜKBİLDER) Başkanı Sülahi Özalp, yapılan alışverişlerde tüketicinin dikkat etmesi gereken konuları ve ‘Cayma Hakkı’nın nasıl kullanılacağını aktardı.
Tüketicinin internet alışverişlerinde 14 gün içerisinde hiçbir ceza ödemeden cayma hakkı olduğu ve güvenli sitelerden alışveriş yapması gerektiğini vurgulayan Özalp, “Tüketici haklıyken haksız yere düşebiliyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerine çok dikkat etmeliler ve alışverişlerinde sözleşmelerini almalılar” diye konuştu.
Son günlerde derneklerine gelen şikayetler arasında en çok taksitli satışlarda yaşanan sorunlar olduğunu ifade eden Özalp, “Mal alımlarında satıcı ve tüketici arasında bir sözleşme var. Mutlaka o sözleşme yapılmalı ve bir nüshası tüketicide bulunmalı” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
“MUTLAKA YAZILI BİLDİRİ YAPILMALI”
Özalp, şu şekilde konuştu:
“Tüketici taksitli aldığı ürünleri 7 gün içerisinde hiçbir ceza ödemden cayma hakkına sahiptir. Bu 7 gün ürünü aldığı gün başladığı gibi, malı almadan da tüketici cayma hakkını kullanabilir. Ancak tüketiciler şöyle bir yanılgıya düşüp mağdur oluyorlar; tüketicinin cayma hakkını kullanabilmeleri için ilgili firmaya yazılı, iadeli taahhütlü postayla bildirmeleri gerekir. Sözlü gidiyorlar tüketicilerimiz ancak o söz geçersizdir. Dolayısıyla tüketici cayma hakkını 7 gün içinde yazılı bir şekilde beyan ederek kullanabilir.”
TÜKETİCİLER DİKKAT!
Firmanın kabul etmesi halinde elden yazılı bildiri de yapılabileceğini söyleyen Özalp, “Tüketici elden yazılı bildiri yapabilmek için kayıt numarası almalı. Burada tüketicinin ispatı söz konusu. Bir başka konu da tüketici malı aldı ancak 7’nci günde caydı ama malı da 7 gün içinde teslim etmesi gerektiği için bunu yapamazsa caymış sayılmıyor” dedi.